El gegant asiàtic decidit a conquerir un futur més smart
Vuit ciutats xineses buscaran solucions urbanes intel·ligents al Smart City Expo World Congress a Barcelona
L’any 2012 va marcar un punt d’inflexió històric per a la Xina: Per primera vegada, la República Popular Xinesa es va convertir en una societat eminentment urbana amb 712 milions de persones (52.6% del total) vivint en ciutats. Per absorbir de manera eficient els nous ciutadans, el gegant asiàtic necessita adaptar les seves ciutats i construir noves capitals capaces de gestionar els seus recursos i cobrir les necessitats dels seus habitants de manera eficient. Amb aquest objectiu, vuit ciutats xineses buscaran solucions urbanes en Smart City Expo World Congress 2013, la cimera mundial de ciutats intel¿ligents que se celebrarà a Fira de Barcelona del 19 al 21 de novembre.
Les ciutats que ja han confirmat la seva presència són Beijing, Guangzhou, Hong Kong, Shanghai, Shenzhen, Taiyuan, Wuhai i Wuxi. La delegació oficial xinesa tindrà més d’un centenar de representants tant institucionals com de perfil tècnic. El sector públic estarà acompanyat del sector privat en el seu viatge a Barcelona ja que la Xina tindrà el seu propi pavelló a l’àrea d’exposició de Smart City Expo. Organitzat per la China Communications Industry Association, tindrà una superfície de més de 100 m2 i inclourà una desena de companyies del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
La Xina té actualment diverses metròpolis que superen els 10 milions d’habitants ¿Beijing, Shanghai, Chengdu, Chongqing, Guangzhou, Shenzhen, i Tianjin¿ i n’està construint un bon nombre més. La construcció d’aquestes megaciutats anirà acompanyada doncs de la necessitat de transformar-ne les ja existents per aconseguir una eficiència més gran en el consum d’energia i de recursos naturals. Per això, tant les capitals noves com les actuals requereixen de solucions urbanes intel¿ligents que aportin un enfocament holístic i multidisciplinari en la planificació urbanística i la construcció que els ajudin a ser més sostenibles.
Amb un creixement econòmic del 7.8% en 2012 i una inversió en infraestructures del 9% del seu PIB, l’últim pla quinquennal del govern xinès s’ha centrat especialment en la sostenibilitat mediambiental i el benestar dels ciutadans tant d’àrees urbanes com rurals. Aquest mateix pla ha identificat les TIC com un factor cabdal en la consecució dels objectius marcats de sostenibilitat urbana, increment del benestar de la població i la prestació de serveis públics al llarg del segon país més gran del món.
Noves idees i ponents de prestigi
Smart City Expo World Congress reunirà a alguns dels principals experts internacionals i pensadors en el terreny urbà amb l’objectiu d’abordar els principals reptes als quals s’enfronten les ciutats. Entre els ponents que figuren al programa de la propera edició de la cimera destaquen Amory Lovins, científic ambientalista i investigador cap del Rocky Mountain Institute; Kent Larson, director del grup d’investigació Changing Plaus i codirector de la City Science Initiative en el Mitjana Lab del MIT (Massachusetts Institute of Technology); Anthony Townsend director d’investigació de l’Institute for the Future; i l’economista i expert en desenvolupament urbà Richard Florida.
Organitzat per Fira de Barcelona, Smart City Expo World Congress és l’esdeveniment de referència internacional sobre ciutats intel¿ligents. En la seva última edició, va reunir a més de 250 ponents, 100 ciutats dels cinc continents, i més de 7.00O visitants de 82 països.
Barcelona, 31 de juliol de 2013