SmartCity Expo & World Congress mostra com la sensorització de les ciutats les fa més eficients
Vista i oïda per a les ciutats del futur
Quin moment és el més adequat per regar un parc? I per recollir les escombraries dipositades en contenidors? La resposta, quan ho necessitin i ells mateixos ho demanin, era fins fa poc ciència ficció. Si bé en l’actualitat només es poden programar algunes funcions concretes com el reg de zones verdes o la il·luminació urbana, la implantació de sensors connectats a una mateixa xarxa permetrà que una ciutat monitoritzi en temps real tots els seus elements i efectuï les tasques només quan són necessàries però sempre que ho siguin.
Aquests són alguns dels exemples que es podran descobrir a SmartCity Expo & World Congress, el saló i congrés dedicat a les ciutats intel·ligents organitzat per Fira Barcelona, de com les infraestructures de la comunicació poden millorar l’eficiència en la gestió de serveis urbans mitjançant solucions innovadores. L’objectiu del desplegament de xarxes TIC i la sensorització de l’entramat urbà és múltiple: d’una banda, farà la ciutat més habitable adaptant-la a les necessitats dels ciutadans i, per un altre, gestionarà millor els seus recursos reduint els costos econòmics.
Així, la il·luminació intel·ligent connectarà els fanals quan aquests detectin un grau insuficient de llum i la presència d’un vianant en les proximitats, mentre que els sistemes de reg només ruixaran un jardí si els sensors instal·lats detecten una humitat insuficient i sempre que els radars meteorològics no indiquin la proximitat de pluges, estalviant així electricitat i aigua.
El congrés dedicarà el matí del 29 de novembre a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i als reptes i possibilitats en aquest camp. L’arquitecte Carlo Ratti, director del Senseable City Lab del Massachussets Institute of Technology (MIT), serà el ponent principal d’una jornada que analitzarà aspectes com l’anàlisi de grans volums de dades (Big Data), el paper del ciutadà com a ¿sensor actiu’, la relació entre la ciutat sensoritzada i el cloud computing, i l’anomenat ¿Internet of Things’.
Entre els ponents destacats figuren Jordi Botifoll, Vicepresident per EMEA de Cisco; Bruno Berthon, director mundial de sostenibilitat d’Accenture; Ángel David García, responsable d’estratègia M2M de Telefonica; Usman Haque, fundador de la plataforma d’intercanvi de dades Pacube; i Tobías Martínez, director general d’Abertis Telecom.
Barcelona, 29 de novembre de 2010