Els fàrmacs basats en anàlisis genètiques permetran un millor tractament de les malalties
PharmaProcess apunta als medicaments personalitzats i biotecnològics com a tendència de futur
Medicaments personalitzats, basats en la biotecnologia, i posar límit a la circulació de fàrmacs falsificats són els dos grans reptes als quals s’enfronta la indústria farmacèutica mundial segons s’ha posat de manifest en la primera edició de PharmaProcess Fòrum, que s’ha celebrat els dies 29 i 30 d’octubre al Palau de Congressos del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.
La biotecnologia ha estat una de les grans protagonistes del fòrum, el primer que sobre la indústria farmacèutica s’organitza a Europa. I és que la fabricació de fàrmacs a partir de la biologia cel¿lular i molecular s’ha revelat com a la gran tendència de futur d’aquesta indústria, fonamental per al manteniment del benestar humà.
Segons la presidenta de l’Associació Espanyola de Farmacèutics d’Indústria (AEFI), Beatriz Artalejo, “els medicaments del futur ja són aquí. Es tracta de tractaments personalitzats per a cada pacient en funció de les seves necessitats i que es basen en les característiques genètiques”. En aquest sentit, el president de la Federació Internacional de Fabricants i Associacions (IFPMA, en anglès), Eduardo Pisani, ha destacat el paper de la “indústria biofarmacèutica” com a responsable de “salvar vides en una escala èpica” en les últimes dècades.
Un altre repte a què ha de fer front la indústria farmacèutica mundial és el control de medicaments falsificats, especialment els que es venen a Internet. En aquest sentit, la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), Belén Crespo, ha revelat que “entre un 7 i un 10% dels medicaments que circulen per la Xarxa són falsos” i ha assegurat que “els únics medicaments que han passat tots els controls per ser comercialitzats són els que es venen a les farmàcies”.
La major part de les ponències que s’han presentat han posat l’accent en la importància de la innovació perquè el sector faci front a la situació actual. Eduardo Pisani ha donat a conèixer a PharmaProcess que el sector, a nivell mundial, va invertir més de 120 bilions de dòlars l’any 2012 enfront dels 45 bilions de dòlars de 2001 a “nous medicaments, la saba d’aquesta indústria”.
El president del Comitè Organitzador de PharmaProcess, Ton Capella, s’ha mostrat “molt satisfet” pels resultats de la primera edició del fòrum, que ha superat les previsions inicials en aplegar a més de 200 congressistes, prop de 800 visitants professionals, 55 ponents nacionals i internacionals i 50 expositors.
Barcelona, 30 d’octubre de 2013