La fira ha reflexat un major optimisme del sector editorial
Liber es reafirma com a la millor plataforma per a l’exportació de llibres en espanyol
Liber ha tancat aquesta tarda al recinte Gran Via de Fira de Barcelona la seva 34ena edició amb sensacions molt positives, demostrant que la recuperació ha arribat al sector del llibre i que l’exportació segueix sent una de les principals bases per a la primera indústria cultural del país. Els expositors han destacat el dinamisme i l’atmosfera optimista en què s’ha desenvolupat la fira, així com la qualitat dels contactes realitzats especialment amb els compradors internacionals, que suposen el 25% del total dels visitants.
Liber és la gran plataforma comercial per al llibre en espanyol que genera, en tres dies, comandes i contactes que suposen un terç de les vendes en el mercat exterior del sector editorial. Des de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) es calcula que en el darrer trimestre de l’any les negociacions obertes a Liber donaran com a resultat exportacions per valor de 120 milions d’euros.
El president de la FGEE i del comitè organitzador de Liber, Daniel Fernández, s’ha mostrat satisfet amb el desenvolupament del saló: “Hem passat de la certa recuperació de l’any passat a una recuperació certa i això s’ha constatat en l’activitat dels estands i en la presència de més compradors internacionals, sobretot de Llatinoamèrica i EUA mercats per als quals Liber segueix sent referent “.
Aquesta edició de Liber, organitzada per Fira de Barcelona, ha complert les previsions i ha atret prop de 10.000 professionals, un 25% internacionals, de fins a 60 països, principalment d’Amèrica. Entre ells destaquen els 500 compradors i prescriptors clau en la compra i distribució de llibres en mercats exteriors convidats directament per l’organització i entitats promotores, interessats en conèixer l’oferta dels 346 expositors participants.
Aquest Liber també ha servit com a termòmetre del mercat editorial nacional. Diferents perfils professionals vinculats a la cadena de valor del llibre han acudit a la cita firal per conèixer i comprar novetats, així com productes i serveis relacionats amb la comercialització i distribució de llibres, ebooks, aplicacions mòbils, impressió o autoedició.
Jornades professionals
Al llarg dels darrers tres dies, els participants a Liber han abordat en 85 taules de debat, els reptes als quals s’enfronta el sector, confirmant l’esdeveniment com el principal fòrum de reflexió sobre les principals inquietuds del món del llibre. Així, s’han tractat assumptes com la comercialització en els mercats exteriors, amb especial atenció als EUA, o la lliure circulació del llibre entre els països iberoamericans, que ha donat lloc a la ‘Declaració de Barcelona’ signada pel Grup Iberoamericà d’Editors. També s’han debatut els models de negoci de continguts digitals, les noves fórmules de distribució o qüestions importants com el Mercat Únic Digital que com, han deixat clar els ponents, és un assumpte que no sembla estar fonamentat en cap estudi, sinó que es tracta d’una decisió arbitrària que no suposa cap garantia per als consumidors. Així mateix, durant les jornades s’ha analitzat com pot afectar el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç al sector del llibre, tema no exempt de polèmica per l’ocultisme que ha exigit l’equip negociador nord-americà.
Liber ha servit, a més, per donar un impuls al Segell de Qualitat de les Llibreries i per presentar una distinció similar per a les publicacions cientificotècniques per tal de dinamitzar un sector que suposa 50 milions en exportació. Altres jornades han abordat qüestions relacionades amb el llibre infantil i juvenil, el còmic, així com amb biblioteques, traducció, correcció de textos i bibliodiversitat.
Paral·lelament, avui ha tingut lloc un acte de suport sectorial a la posada en marxa d’un Pla integral de foment del llibre i la lectura a Espanya que contribueixi a millorar els índexs de lectura al país, protegeixi la creació i garanteixi l’existència d’un teixit llibreter a tot l’estat. Aquesta reivindicació, que ha marcat la celebració de Liber, es va traslladar també als representants de les diferents administracions públiques que van participar en l’acte inaugural del saló, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.
Premis Liber
Una altra de les activitats més esperades de la fira va ser el lliurament ahir dels Premis Liber que concedeix la FGEE i que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’escriptor Juan Marsé; la fundadora de Tusquets Editors, Beatriz de Moura; la periodista de Ràdio Nacional d’Espanya, Pepa Fernández; la pel·lícula “Un dia perfecto” del cineasta Fernando León de Aranoa; la llibreria Cálamo de Saragossa i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona han estat els guardonats d’enguany.
Finalment, la commemoració del quart centenari de la mort de Cervantes ha estat present a Liber ja que han estat molts els expositors que, als seus estands, han mostrat obres de o sobre l’autor de El Quixot. Paral·lelament, la declaració com a Ciutat Literària per la UNESCO de Barcelona ha servit de rerefons per a algunes taules rodones celebrades a la fira.
La propera edició de Liber tindrà lloc del 4 al 6 d’octubre de 2017 a Madrid.
Barcelona, 14 d’octubre de 2016