Digitalització, relació amb el món audiovisual, autoedició i millora de les vendes, principals reptes
Liber 2018 visualitza la innovació, producció i internacionalització de la indústria del llibre
Amb 361 expositors, la nova edició de Liber –l’esdeveniment professional més important de la indústria del llibre en espanyol-, impulsarà les vendes i exportacions de llibres i posarà el focus en la innovació, la digitalització, la comercialització, la internacionalització, la propietat intel·lectual, les relacions amb d’altres indústries, o la creació literària.
Del 3 al 5 d’octubre, al Pavelló núm.1 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona esdevindrà un important centre d’exportació, negoci i coneixement per al sector del llibre en espanyol. La 36a edició, organitzada per Fira de Barcelona i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), serà un pol d’atracció per a prop de 10.000 professionals.
El president de Liber i de la FGEE, Daniel Fernández, es mostra convençut que “un any més, la fira serà un referent per al mercat del llibre tant a Espanya com fora de les nostres fronteres on el sector editorial realitza importants esforços per ampliar els seus mercats”.
Fernández també subratlla: “a Liber tindrem l’oportunitat de reflexionar sobre el present i el futur del llibre i de la lectura, així com sobre els reptes que el sector ha d’afrontar. A més, volem que Liber esdevingui un punt de trobada amb altres indústries culturals com les audiovisuals”.
Objectiu: més vendes a l’exterior
Es calcula que els contactes i intercanvis generats a Liber suposen aproximadament un terç del total de vendes anuals a l’exterior del sector del llibre espanyol, que el 2017 va ser de 588,86 d’euros, gairebé un 3% més que l’exercici anterior. Per potenciar aquest actiu de la fira i generar oportunitats en nous mercats, Liber ha seleccionat i convidat directament a 550 compradors i prescriptors clau de 62 països que participaran en trobades de negocis amb les empreses expositores.
Aquestes missions comercials compten amb el suport d’ICEX Espanya i d’Acció Cultural Espanyola (AC / E) gràcies al Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de Visitants.
Àmplia oferta editorial
Liber aplega majoritàriament empreses i entitats editores que exhibeixen a la fira novetats en diferents temàtiques i gèneres. També hi són presents institucions, associacions i gremis d’editors d’Andalusia, Catalunya, Aragó, Principat d’Astúries, Madrid, Euskadi, Castella Lleó, Galícia, Balears i Comunitat Valenciana. Així mateix destaca la presència del segment de llibre religiós. Per la seva banda, una desena de petits editors i empreses de recent creació ocupen l’àrea MicroLiber. La resta de l’oferta es compon de companyies de serveis, arts gràfiques, distribuïdors, entitats o agents literaris. A més d’Espanya, hi ha firmes dels EUA, Índia, Xina, Cuba, Xipre, Itàlia i Rússia.
Així mateix, Liber serà punt de trobada entre el món del llibre i altres indústries culturals com la del cinema i la del videojoc. En concret, Liber i Sitges 2018, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, han arribat a un acord de col·laboració per posar en contacte a agents literaris, autors, editors i productors cinematogràfics amb la finalitat de promocionar obres literàries susceptibles de convertir-se en pel·lícules. En la mateixa línia, l’Associació Espanyola d’Empreses Productores i Desenvolupadores de Videojocs i Software d’Entreteniment (DEV) organitzarà una agenda d’entrevistes entre editors i empreses de jocs i realitat virtual de cara a la venda de drets.
Evolució de la digitalització i autoedició
Liber 2018 torna a prestar atenció tant a l’evolució digital del llibre com a l’autoedició amb dues àrees específiques. A la Zona Digital participen una dotzena d’empreses que mostraran productes i serveis tecnològics relacionats amb l’edició, distribució i comercialització del llibre digital. Hi haurà, per exemple, programari de gestió editorial i de metadades, distribució digital per a biblioteques, solucions antipirateria, plataformes per l’autopublicació i diferents solucions per a audiollibres, un format en plena expansió. D’altra banda, la Zona de l’Autor permetrà que els autors independents coneguin eines d’autoedició i serveis vinculats a la creació, producció, venda i promoció de llibres.
Jornades Professionals
Liber és, així mateix, una reconeguda plataforma de coneixement, reflexió i debat del sector editorial gràcies a les seves Jornades Professionals. El programa d’enguany inclou 114 activitats entre taules rodones, conferències, fòrums i presentacions en què està prevista la participació de 216 experts.
A les Jornades Professionals, es parlarà de la internacionalització del negoci de les empreses editorials espanyoles, tendències digitals a Europa i Amèrica Llatina, evolució dels audiollibres, traducció i correcció de textos, drets d’autor, biblioteques, influència de la pirateria, comercialització i promoció de llibres. També hi haurà espai per a la poesia, l’edició acadèmica, l’assaig, la il·lustració o l’adaptació d’obres literàries a la gran pantalla. A més, s’analitzaran les propostes comunitàries per a un mercat únic digital, així com la reforma de les entitats de gestió en la Llei de Propietat Intel·lectual.
Cuba, país convidat
Com a país convidat, Cuba mostrarà a Liber la riquesa i varietat de la seva literatura, l’evolució del seu sistema editorial, així com els fruits del treball desenvolupat en aquests anys en els àmbits de la comercialització i promoció del llibre i de la lectura. L’illa caribenya ha preparat un programa d’activitats literàries i professionals per donar a conèixer nous autors i editorials entre ells Dazra Novak, Josué Pérez Rodríguez, Alexis Andrés Díaz Pebre, Alfredo Galiano Rodríguez, Rogelio Riverón, Teresina Gómez Vallejo, Abel González Melo, Sigfredo Ariel, Pedro Pablo Rodríguez López i Mercedes Melo Pereira. L’Editorial Lletres Cubanes, Edicions Cubanes, Editorial Cubaliteraria, Citmatel o Edicions Aquari, entre d’altres, explicaran el seu catàleg.
Igualment, amb motiu de la fira, la FGEE lliurarà els Premis Liber que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’escriptora Almudena Grandes; l’editor, llibreter i poeta sevillà, Abelardo Linares; el director de La Vanguardia, Màrius Carol; el director i els productors de la sèrie “La Catedral del mar”; la Llibreria Paideia de Sant Cugat del Vallès i la Xarxa de Biblioteques Públiques de Las Rozas són els guardonats en aquest any.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Està patrocinat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO). Hi col·laboren el Gremi d’Editors de Catalunya, Acció Cultural Espanyola (AC / E) i Associació d’Editors en Llengua Catalana.
La indústria editorial espanyola va facturar 2.319,36 milions d’euros l’any passat i va editar 87.262 títols. El catàleg editorial espanyol en comercialització ascendeix a 656.080 títols, segons dades de la FGEE.
Barcelona, 27 de setembre de 2018