BcnRail tanca la seva edició més internacional obrint al sector nous mercats exteriors
La indústria ferroviària reclama potenciar la col·laboració públic-privada per fer front a la crisi
La tercera edició de BcnRail, el Saló de la Indústria Ferroviària de Fira de Barcelona, tanca avui les portes de la seva edició més internacional amb la unànime petició del sector d’augmentar i potenciar els partenariats públic-privats (PPP) com a principal via per encarar l’actual marc de restricció pressupostària per part de les Administracions Públiques i fer front, així, a la crisi. L’adopció d’aquesta fórmula, sota la qual s’ha construït el Tram de Barcelona, permetria assegurar la construcció de noves infraestructures, segons els experts nacionals i internacionals reunits en el I Fòrum Internacional Ferroviari, que s’ha celebrat en el marc del saló.
El president de BcnRail, Javier Vizcaíno, ha destacat que, en l’actual context, “la política de concessions és una molt bona eina de treball que fa possible seguir amb el calendari d’obres programades, independentment de la situació econòmica”. Per a Vizcaíno, “la col·laboració públic-privada ha de ser més estreta”.
Ponents com el responsable d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, o el director general dels Ferrocarrils de l’Estat de Turquia, Sulyeman Karaman, han assenyalat com a “fonamentals” els PPP. En aquest sentit, Karaman ha explicat que Turquia té previst invertir més de 10.000 milions d’euros fins l’any 2023 en infraestructures ferroviàries.
Després que un consorci d’empreses espanyoles s’adjudiqués la construcció del tren d’alta velocitat de Medina a La Meca a Aràbia, Turquia ja no és l’únic mercat potencial per a la indústria ferroviària espanyola. Amb l’objectiu d’apropar al sector espanyol les possibilitats d’accés a d’altres països, BcnRail 2011 també ha comptat amb la presència de representacions governamentals de Brasil, Rússia, Algèria, Índia i Polònia, que han presentat els seus respectius plans d’inversió en aquesta matèria..
Així, el president de l’Associació Brasilera de la Indústria Ferroviària (ABIFER), Vicente Abate, i el president executiu de l’Associació Nacional de Transportistes Ferroviaris (ANTF), Rodrigo Vilaça, han presentat el pla pel qual Brasil invertirà més de 15.000 milions d’euros fins l’any 2023 en la construcció de noves línies de tren i en la modernització de las ja existents. Per la seva banda, el director de desenvolupament i R+D del departament de ferrocarrils del Grup UralVagonZavod, Andrey Vashenko, va donar a conèixer el projecte de modernització de les infraestructures ferroviàries de Rússia, en què s’invertiran 450.000 milions d’euros en els pròxims 20 anys.
Més de 120 companyies espanyoles i estrangeres han exposat les seves novetats a BcnRail, certamen que, a poques hores de clausurar-se, ha rebut més de 6.400 visitants professionals i que ha comptat amb un ampli programa de jornades tècniques com el I Fòrum Internacional Ferroviari BcnRail, els esmorzars de treball del Cercle d’Infraestructures, les Jornades BcnRail Innova o la primera Jornada Internacional d’Associacions de Clústers.
Barcelona, 2 de desembre de 2011