El sector de l'envàs i embalatge va facturar 20.000 milions d'euros el 2016, segons un informe d'Hispack
La indústria del packaging espanyola assoleix la millor xifra de negoci de la darrera dècada
Amb una facturació de més de 20.000 milions d’euros en 2016, la indústria espanyola de l’envàs i l’embalatge ha assolit la millor xifra de negoci de la darrera dècada, recuperant el nivell anterior a l’impacte de la crisi econòmica, segons l’informe sectorial realitzat pel saló Hispack de Fira de Barcelona amb motiu de la seva nova edició que s’inaugura demà al recinte de Gran Via. Aquest volum de negoci és un 12,44% més que el 2013 (dades de l’anterior estudi de la fira), presentant un ritme de creixement anual del 4,15% per al període 2013-2016.
A Espanya, la indústria del packaging té més de 2.100 empreses que donen feina a 73.535 treballadors. Els subsectors que més han augmentat el nombre de companyies en el trienni analitzat són el de maquinària, envasos metàl·lics i plàstics. L’especialitat amb més persones és el sector de plàstics per a packaging amb 19.000 treballadors.
Per facturació, els subsectors líders són el cartró ondulat (4.867 milions d’euros) i el plàstic (4.708 milions d’euros), que representen més del 47% de la xifra de negoci agregada del sector, i van créixer a un ritme del 22 i 17 % respectivament entre el 2013 i 2016. Hi segueixen, per aquest ordre, el sector del paper, els envasos metàl·lics, la maquinària per a packaging, la fusta, el vidre i el cartró.
La bona marxa de la indústria espanyola del packaging es veu reflectida en les altes expectatives que ha despertat la celebració d’Hispack, la fira de referència per al sector, que reuneix 800 expositors directes, un 20% més que en la passada edició celebrada el 2015.
Per al president del comitè organitzador d’Hispack, Javier Riera-Marsá, “la indústria de l’envàs i embalatge espanyola ha consolidat la seva recuperació, ja que ha aconseguit mantenir un creixement sostingut en els últims exercicis gràcies a un major dinamisme de la demanda en el mercat intern” .
D’altra banda, les exportacions són un important motor per al creixement del sector i van resultar decisives en els anys de la crisi, aconseguint increments per sobre del 5% en tres exercicis consecutius (2013-2015). En 2016, les vendes a l’exterior de la indústria del packaging van pujar prop del 2% per valor de gairebé 3.000 milions d’euros.
Riera Marsà assegura “Les empreses espanyoles de la indústria del packaging tenen un bon posicionament a l’exterior, sobretot a Europa, el nostre principal mercat, ja que hem aconseguit un bon equilibri entre la qualitat, el preu i la tecnologia i innovació que oferim. Però alhora cal, seguir explorant nous mercats i afermant relacions amb països emergents i amb aquells que ofereixen noves oportunitats comercials”.
De fet, Hispack contribueix a aquest fi ja que atreu a través dels seus programes de compradors a empresaris i professionals amb projectes concrets de països llatinoamericans i de l’àrea mediterrània. Aquest any, Hispack conjuntament amb el saló de tecnologies de l’alimentació FoodTech ha convidat a 500 compradors internacionals a participar en trobades de negocis amb els expositors de les dues fires que tindran lloc des de demà dimarts 8 al divendres 11 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
Barcelona, 7 de maig de 2018