La coincidència amb Smart City Expo i l'European Utility Week aporta al saló visitants de 63 països
Iwater tanca amb èxit la seva primera edició i es posiciona com a referent del sector de l’aigua
Satisfacció al tancament del nou Saló Internacional del Cicle Integral de l’Aigua, Iwater, que ha recollit valoracions molt positives entre els expositors i visitants d’aquesta primera edició celebrada entre el 15 i el 17 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. El desenvolupament de la fira ha constatat l’encert a l’hora de sumar tres vessants fonamentals per al creixement del sector de l’aigua: La industrial, la innovadora i tecnològica, i la de coneixement compartit per a abordar la gestió sostenible dels recursos hídrics.
Així mateix, s’han demostrat els beneficis de la celebració simultània de Iwater amb Smart City Expo World Congress, l’European Utility Week i la Circular Economy European Summit, que en conjunt han superat els 32.000 visitants. La confluència d’aquests esdeveniments i les sinèrgies existents entre la gestió de l’aigua, les ciutats intel·ligents, l’energia, i l’economia circular han aconseguit que en tres dies més de 16.000 professionals hagin visitat Iwater, un 25% d’ells internacionals, de fins a 63 països, com Itàlia, Portugal, França, Colòmbia, Suècia, Israel, Bèlgica, Regne Unit, Andorra, Perú, països Baixos, EUA, Mèxic, Brasil, Xile i l’Iran.
Més concretament, 11.500 professionals van visitar Iwater procedents d’alguns dels altres esdeveniments que se celebraven simultàniament al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, que se sumen als 4.562 registrats exclusivament per al saló del cicle integral de l’aigua.
El president del comitè organitzador de Iwater i vicepresident executiu de Suez a càrrec de l’activitat d’aigua a Europa, Ángel Simón, ha destacat: “Iwater ha superat les expectatives com a punt de trobada entre els professionals del sector, on s’ha compartit coneixement i innovació tecnològica per donar resposta als reptes de l’aigua “. A més, “la concurrència de quatre esdeveniments centrats en el desenvolupament sostenible ha multiplicat les sinèrgies, la internacionalitat i el poder de convocatòria de l’esdeveniment” ha afirmat Àngel Simón.
Indústria, tecnologia i I + D + I
En l’apartat de l’oferta, Iwater ha reunit 127 expositors de 10 països, entre ells importants operadores, enginyeries, constructores i entitats públiques, així com empreses amb solucions per a la captació, tractament, distribució, transport, emmagatzematge, sanejament, depuració, reutilització, reg, gestió i consum d’aigua per a ús agrícola, urbà, industrial o domèstic.
Com a complement, al InnoHub i el TechHub s’han presentat 118 propostes entre solucions innovadores, projectes de R + D + I, i tecnologia aplicada a tots els processos del cicle integral de l’aigua per tal d’assegurar el seu subministrament en qualitat i quantitat suficient per a diferents usos en el marc del nou paradigma de l’economia circular.
La fira ha mostrat una major tecnificació de la gestió i tractament de l’aigua gràcies a l’ús de tecnologies pròpies de la indústria 4.0, així com d’eines que aporten informació en temps real sobre consum tant als usuaris com als gestors, alguna cosa clau en la seva presa de decisions. En aquest sentit, cal ressaltar el lliurament dels Premis Iwater, que van recaure en el projecte europeu Watintech per a la gestió intel·ligent i descentralitzada de les infraestructures de sanejament d’aigua; al programari en el núvol de la startup Opticits Enginyeria Urbana per optimitzar l’eficiència, qualitat i resiliència dels serveis urbans; i el primer sistema de bombament d’aigua residual del món amb intel·ligència integrada, Flygt Concertor, fabricat per l’empresa Xylem. Per la seva banda, l’ONG catalana Proactiva Open Arms va ser guardonada amb un Premi especial a la iniciativa solidària més destacada de l’any per la seva tasca en el rescat dels refugiats que arriben a les costes de la Mediterrània.
Resiliència, gobernança i finançament
Una altra de les activitats centrals ha estat el Fòrum Iwater que ha reunit 80 experts nacionals i internacionals per debatre les bases per a una gestió sostenible de l’aigua en un total de 33 sessions i sis taules rodones. Entre d’altres, han participat com a ponents el científic nord-americà i cofundador del Pacific Institute d’Oakland (Califòrnia), Peter Gleick; la presidenta de l’Institut Mediterrani de l’Aigua, Milagros Couchoud; l’exministre d’agricultura i catedràtic universitari, Jaime Lamo de Espinosa; la directora general d’OFWAT, organisme regulador de l’aigua al Regne Unit i Gal·les, Cathryn Ross; el director de Medi Ambient de l’OCDE, Xavier Leflaive, i el director adjunt de la CAF (Banc de Desenvolupament d’Amèrica Llatina), Gonzalo de Castro.
En les diferents sessions es va parlar de la resiliència, especialment en les ciutats, per fer front als efectes del canvi climàtic com la desertificació, la sequera o les inundacions; de governança inclusiva per estructurar models de gestió eficaços i integradors; i de finançament per trobar alternatives d’inversió que permetin renovar i modernitzar les infraestructures. També es va reclamar la necessitat d’instaurar a Espanya un regulador únic i independent per fixar les regles, tarifes i estàndards, així com per moderar les relacions entre operadors i l’Administració. Així mateix, la reutilització de l’aigua per a consum humà es va erigir com una alternativa de futur.
Altres activitats
Iwater va compartir amb Smart City Expo World Congress, el Brokerage Event organitzat per Accio a través del qual es van dur a terme 1.800 reunions bilaterals entre 450 pimes, centres tecnològics, universitats, entitats i representants de ciutats de 38 països per establir acords de col·laboració empresarial o transferència tecnològica.
També van tenir una excel·lent acollida les visites guiades a diverses infraestructures de l’àrea metropolitana com com l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de l’Prat de Llobregat que inclou una estació de regeneració d’aigua (ERA) per a la recàrrega d’aqüífer; el centre de control de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), i el dipòsit de retenció d’aigües pluvials del parc Joan Miró de Barcelona; la dessalinitzadora de la conca del Llobregat, o l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) d’Abrera. En aquestes sortides van participar més de 130 persones.
Iwater ha comptat amb el suport de les principals associacions professionals del sector de l’aigua a Espanya i ha sumat també el decisiu suport de la International Water Association, IWA, que reconeix a la sala com l’esdeveniment de referència per al sector.
Després de l’èxit d’enguany, Iwater ja projecta una propera edició per a 2018.
Barcelona, 22 de novembre de 2016