El saló aborda els 4 reptes per a l'envàs d'avui: sostenibilitat, experiència d'ús, automatització i logística
Hispack connecta el packaging amb el procés i la logística, promovent la digitalització de la indústria
Confirmant el bon moment de la indústria de l’envàs i embalatge espanyola, Hispack torna del 8 al 11 de maig amb més força, empreses i suport sectorial per presentar les darreres innovacions en packaging, procés i logística del mercat. El saló de Fira de Barcelona reivindica el paper estratègic del packaging a l’hora de transformar digitalment la indústria i dinamitzar comercialment tot tipus de sectors amb l’oferta de gairebé 800 expositors directes, un 20% més que en la seva última convocatòria celebrada el 2015.
Amb la presència de prop de 1.400 marques representades, Hispack exhibeix diferents solucions de packaging tenint en compte tot el seu cicle de vida i les seves interconnexions amb altres processos productius i amb la cadena de subministrament. La sostenibilitat, la millora de l’experiència d’ús dels envasos, l’automatització cap a la indústria 4.0 i el packaging logistics són els grans temes d’aquesta edició.
Segons el president d’Hispack, Javier Riera-Marsá, les diferents parts del procés de fabricació dels productes, a les quals s’inclou el packaging, estan cada cop més interconnectades entre si i lligades, a més, a la cadena de subministrament. “El packaging pot ser l’element clau en aquesta nova indústria per al control i la gestió de tot el procés, des de la fabricació d’un producte fins que aquest arriba al punt de venda“, assegura Riera-Marsá, que destaca l’aposta del sector per l’automatització per millorar en eficiència i afrontar la transformació digital.
Així mateix a Hispack es mostraran els avenços en sostenibilitat del packaging, així com solucions d’envàs i embalatge pensades per fer la vida més fàcil al consumidor. Riera-Marsá apunta “veurem un ús més gran de materials reciclables i biodegradables, envasos més lleugers, i una clara aposta per l’ecodisseny, el reciclatge i la reutilització en el marc de l’economia circular”.
El packaging s’adapta també al concepte de “conveniència” per generar productes llestos per usar i consumir en qualsevol moment. En aquest sentit, apareixen nous envasos i embalatges que interactuen amb el producte que contenen millorant les seves propietats, allargant la seva vida útil i proporcionant informació al consumidor sobre el contingut i la marca fabricant.
Un saló d’interès per a qualsevol sector
El caràcter transversal del packaging converteix Hispack en una fira d’interès per a fabricants i distribuïdors d’alimentació, begudes, química, farmàcia, cosmètica, perfumeria o drogueria, béns d’equip, entre d’altres sectors industrials i de consum, així com per a la gran distribució i el retail. L’organització espera superar els 38.000 visitants de la passada edició, celebrada el 2015.
Hispack coincidirà de nou en dates i recinte amb FoodTech Barcelona, que mostrarà tots els aspectes de la fabricació d’aliments. Així, els professionals de la indústria alimentària poden trobar en aquesta doble cita firal solucions que van des de l’ingredient, als processos de producció passant pel packaging i l’arribada al punt de venda.
Més oferta i internacionalitat
Hispack ocuparà 39.000m2 nets en tres pavellons del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, fet que suposa créixer un 12% en superfície ocupada respecte a la convocatòria de 2015.
Els sectors vinculats a la maquinària i accessoris per a la fabricació d’envasos i embalatges, equips de procés, embotellat, i codificació i marcatge suposen més de la meitat dels expositors de la fira. Per la seva banda, les firmes de matèries primeres i materials representen el 30% dels estands.
L’aposta d’Hispack d’incrementar la presència d’empreses de logística s’ha traduït en un augment del 16% d’expositors d’aquesta especialitat. També és destacable la creació d’un sector dedicat a l’automatització i digitalització en el qual participen més de 40 empreses.
A més s’evidencia un creixement de l’àrea Premiumpack, dedicada a proveïdors de materials, acabats i packaging per a productes de gamma alta d’alimentació gourmet, begudes, cosmètica i perfumeria. Empreses de PLV, d’enginyeria, consultoria i serveis, associacions i entitats, així com signatures de recuperació i reciclatge completen l’oferta comercial del saló.
Així mateix, Hispack augmenta un 14% la presència d’expositors internacionals. Després d’Espanya, el país que aporta més empreses a la llista d’expositors és Turquia, seguit d’Itàlia, Alemanya, França, Xina, Països Baixos i Portugal. El saló incorpora enguany companyies d’Egipte, Emirats Àrabs Units, Grècia, República Txeca, l’Iran i Suècia. La quarta part dels expositors directes d’Hispack 2018 prové de l’exterior.
Hispack challenges
Enmig de la zona expositiva, es construiran quatre grans àrees sota la denominació Hispack challenges, en què es desenvoluparan les principals activitats formatives d’acord amb els quatre grans reptes definits aquest any (sostenibilitat, automatització, packaging logistics i experiència d’ús). Cadascuna d’aquestes àrees tindrà un programa específic de conferències i taules rodones en què intervindran ponents de primer nivell i on prevaldrà l’explicació de casos d’èxit. En total unes 70 conferències i taules rodones en què intervindran més de 185 ponents.
També hi haurà tallers, demostracions i exposicions. Destaquen els tallers impartits per Eurecat sobre Design Thinking o el de realitat augmentada en packaging a càrrec Supercitys; la demostració de robòtica col·laborativa coordinada per Leitat; l’exposició dels principals projectes de R+D en sostenibilitat en packaging desenvolupats per centres tecnològics, clústers i entitats; i una mostra de productes innovadors quant al disseny de packaging i experiència d’ús a càrrec d’agències i marques, així com una exposició de projectes d’estudiants d’Elisava.
Hispack també comptarà amb l’espai de conferències Packaging & Shopper Màrqueting Zone, promogut per Graphispack Associació, en què s’analitzarà el paper del packaging com a element de màrqueting i vendes i la seva relació amb el retail, així com la influència de la tecnologia gràfica en la producció d’envasos, embalatges i etiquetes.
El programa formatiu d’Hispack es complementarà amb altres jornades tècniques i conferències organitzades per associacions professionals, entitats i publicacions. A més, en el marc d’Hispack tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Líderpack 2017, els més importants guardons de packaging i PLV que es concedeixen a Espanya.
Barcelona, maig de 2018