El saló va atreure 38.600 professionals a la recerca de tecnologia i tendències de futur
Graphispag reactiva el mercat de la comunicació gràfica
“Graphispag ha estat un revulsiu, una injecció d’optimisme per reactivar la indústria gràfica que ja ha iniciat la recuperació”. Així ha definit el president del Saló Internacional de la Indústria i Comunicació Gràfica, Miquel Heredia, aquesta recent edició que s’ha celebrat en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona del 22 al 26 de març. La bona afluència de professionals, els contactes comercials de qualitat i la signatura d’algunes comandes en els stands han superat les expectatives de les empreses participants que s’han mostrat molt satisfetes amb el desenvolupament de la fira.
Aquest Graphispag ha atret a 38.600 professionals, un 7% d’ells internacionals principalment de Portugal -que ha concentrat el 43% dels visitants foranis -, seguit de França, Itàlia, Alemanya, Andorra, Regne Unit, Bèlgica, Països Baixos i el Marroc. Respecte als visitants nacionals, prop del 64% procedia de Catalunya, el 8% de la Comunitat Valenciana; el 7% de Madrid; el 4% d’Andalusia; el 3% del País Basc i la resta va correspondre a les altres comunitats autònomes.
El director del saló, Xavier Pascual, ha destacat que el principal motiu de visita pel 45% dels professionals ha estat conèixer novetats i tendències de mercat i que un 28% ha acudit a la recerca de nous proveïdors. D’acord amb la situació econòmica i la restricció crediticia, només un 6% de visitants ha declarat que el seu principal objectiu en Graphispag era comprar.
Més de la quarta part dels professionals acreditats han estat empresaris gràfics; el 12%, tècnics; el 11%, directors o gerents; el 10,5 %, caps de departament; el 8,5%, comercials; el 7%, dissenyadors, entre altres càrrecs. Per sectors d’activitat dels visitants ha destacat el d’impressió amb el 30% del total, seguit d’impressió digital, disseny gràfic, materials i consumibles, serigrafia, manipulació i acabats.
Així mateix, més de 5.500 estudiants d’arts gràfiques i disseny de tota Espanya han visitat aquest Graphispag, que segueix apostant perquè la fira és també un nexe entre el món educatiu i l’empresa. Una quarta part d’aquests alumnes ha participat en les sessions de la Jornada Jove que, de forma personalitzada, els ha presentat les novetats i les tendències que s’han vist en el saló.
Satisfacció
La paraula més repetida entre els 280 expositors directes d’aquesta edició que han presentat productes i serveis d’un total de 668 marques ha estat satisfacció. Miquel Heredia ha explicat: “Les empreses subministradores han realitzat un gran esforç per participar i s’han vist gratament sorpreses per l’excel·lent resposta i l’interès dels professionals del sector per seguir innovant”. “Aquest Graphispag ha demostrat que la indústria gràfica segueix viva i que té per davant un llarg futur per imprimir”, ha assegurat Heredia.
Per al director general d’Agfa, Ángel Artola, “ha estat un Graphispag molt reconfortant, els resultats del qual han dissipat els nostres dubtes inicials sobre l’impacte que tindria la crisi econòmica en la fira, ja que hem comprovat que els professionals estan buscant alternatives per fer front al canvi tecnològic i donar respostes a les noves necessitats del client de la comunicació gràfica”.
El Product Manager de Solucions d’Impressió Professionals de Cànon, Andrés Ferrer, ha subratllat la bona afluència de visitants de tota Espanya per conèixer les oportunitats que obre la impressió digital i ha confirmat la venda d’equips en el saló. De la mateixa opinió, la Màrqueting Manager de Konica Minolta Business Solutions, Alicia García, ha destacat la qualitat del visitant que ha passat pel seu stand a la recerca d’equips d’impressió per a tiratges curts complementaris a l’offset. Per la seva banda, l’executiu d’Henche Tecnologia Gràfica Industrial, Borja Henche, ha assenyalat que el saló ha causat una impressió molt positiva perquè “han acudit els professionals més representatius a la recerca de solucions per donar al producte gràfic més valor afegit”.
Major rapidesa i resolució dels equips d’impressió; interacció amb Internet i ús d’eines web per millorar la gestió i productivitat gràfica; augment de les possibilitats de formats, efectes, textures i acabats dels productes impresos; i més sostenibilitat en tintes, suports i processos són algunes de les tendències que han marcat aquest Graphispag.
Així mateix, la coincidència amb Sonimagfoto&Multimèdia, la fira capdavantera de fotografia i imatge a Espanya, ha estat molt bé acollida per expositors i visitants, ja que s’ha ampliat l’oferta comercial i les sinergies entre les arts gràfiques i la imatge, sectors que utilitzen tecnologia i processos similars en la seva activitat. Conjuntament, tots dos salons -que van ser inaugurats per la Infanta Cristina- han reunit gairebé 80.000 visitants.
Oportunitats de creixement
Aquest Graphispag ha presentat solucions per reinventar la indústria gràfica. En el sector, es defensa que, malgrat l’avanç dels continguts digitals, se seguiran imprimint productes gràfics tradicionals com els llibres, les revistes, els diaris, els fullets publicitaris, els catàlegs, els cartells, però és unànime l’opinió que aquests hauran d’aportar més valor afegit.
En aquest sentit, les sessions del Congrés Graphispag i la vintena de jornades tècniques promogudes per associacions i empreses expositores en les quals, en conjunt, han participat més de 3.500 persones han estat el complement perfecte per debatre i identificar les oportunitats de creixement per a la indústria gràfica que passen per aliar-se amb la tecnologia i conèixer millor les necessitats i gustos de l’usuari final, a qui cal tenir en compte com a creador de continguts “imprimibles”.
Els experts pronostiquen que els productes gràfics d’alta qualitat impresos sota demanda, les publicacions a mesura, la personalització de continguts, el packaging o les impressions de gran format veuran augmentada la seva demanda. La impressió digital, el web-to-print, la realitat augmentada, la impressió funcional, l’aposta per l’especialització i la sostenibilitat o la combinació de tècniques per millorar els acabats són algunes claus de futur.
45 anys, aportant valor al sector
En aquesta edició, Graphispag ha celebrat la seva 45 aniversari com la fira de referència de la indústria gràfica espanyola. Els actes programats entorn de l’efemèride han tingut un doble objectiu: D’una banda, reconèixer el suport i fidelitat del sector a Graphispag i, per un altre, ajudar a reivindicar que la impressió i la comunicació gràfica segueixen tenint futur.
En aquest sentit, Graphispag va organitzar un emotiu acte d’agraïment a 16 empreses expositores d’aquesta recent edició que ja van participar en 1966. Aquests expositors veterans han estat: Agfa Gevaert; Beca Grafic, S.A.; Böttcher Ibèrica, S.A.; Comexi S.A.; Dugopa; Durst Image Technology Iberica, S.A; Henche Tecnologia Gràfica Industrial, S.A.; Ibèrica Ag; Kodak S.A ; Lapeyra&Taltavull; Luciano Aguilar, S.A.; Maquinària Arts Gràfiques Hartmann, S.L.O; Tallers Llorens-Planas, S.L.; Tallers Morató S.L ; Torraspapel, S.A i Vilarnaucart S.L.
També es va reconèixer la labor de Graphispack Associació i el treball de diverses persones significatives en la trajectòria de la fira com han estat els presidents emèrits de Graphispag, José María Henche Villamide i Lluís Maria Ginjaume; el salesià Euniciano Martín que ha dedicat la seva vida professional a l’ensenyament de les arts gràfiques; i l’expresident de FEIGRAF, Millán García.
Així mateix, Graphispag va exhibir una exposició de 46 cartells inèdits, obra d’alguns dels millors dissenyadors espanyols, sobre els valors de la comunicació gràfica. Els autors, entre ells diversos Premis Nacionals de Disseny, van visitar la mostra i van poder comprovar en el saló les possibilitats que la tecnologia i els suports actuals ofereixen per crear nous productes gràfics.
Paral·lelament, Graphispag ha editat un llibre que explica la tradició firal de les arts gràfiques a Barcelona i l’evolució del sector gràfic a partir de les diferents edicions del saló i que reprodueix, a més, els 46 cartells de l’exposició.
Activitat institucional
Durant la celebració del saló, el conseller d’empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Mena, es va reunir amb una vintena d’empresaris i subministradors per conèixer les problemàtiques de la indústria gràfica. Un marc normatiu estable per innovar i emprendre, més flexibilitat laboral i una adequació de la formació professional a les necessitats de les empreses van ser algunes de les reivindicacions del sector a l’Administració.
També es van lliurar els Premis “Marco de Oro” de serigrafia, tampografía i Impressió Digital i els Premis Líderpack 2010 d’envàs, embalatge i Publicitat en el Lloc de Venda que convoca Hispack i Graphispack Associació.
Barcelona, 1 d’abril de 2011