Nous espais i activitats per experimentar i descobrir el més nou en comunicació gràfica i visual
Graphispag defineix la impressió amb més tecnologia, innovació i connexió amb el món digital
Del 26 al 29 de març, Graphispag incorporarà nous espais i activitats per donar a conèixer de forma vivencial i interactiva el més nou en impressió, disseny i comunicació visual. L’emblemàtic saló gràfic de Fira de Barcelona, referent en el seu sector a Espanya, reforça el seu programa formatiu i de demostracions perquè prescriptors i compradors de tot tipus de productes impresos descobreixin les possibilitats creatives i el valor afegit que avui ofereix la indústria gràfica, així com la seva complementarietat i connexió amb altres formes de comunicació digital.
Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Associació, Graphispag 2019 preveu reunir 200 expositors directes i ocupar 9.000m2 al Pavelló núm.2 del recinte firal de Gran Via. El saló espera la representació de més de 380 marques.
Amb un fort suport sectorial i un percentatge de fidelització del 75%, Graphispag es reivindica com la fira espanyola que integra totes les formes d’impressió: les tradicionals, les actuals, i també les més avançades que obren nous models de negoci al sector de les arts gràfiques. Marques líders com HP, Roland DG, Epson, Heidelberg Espanya, Konica Minolta, Digidelta, Agfa, Soficat-Xerox, Jusa, OPQ Systems-Horizon, Emiliano Martin, Koenig & Bauer Lauvic, Esko, Ipagsa, Unió Paperera, entre d’altres, aposten per Graphispag. A més d’Espanya, el saló compta enguany amb expositors d’Alemanya, Bèlgica, Xina, França, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit i Suècia.
A la zona d’exposició comercial, les firmes participants presentaran novetats en equips, tecnologia, suports, consumibles i acabats i exhibiran mostres de productes impresos que es poden fabricar. Hi haurà també empreses de serveis gràfics, de retolació i senyalètica, programari, disseny, impressió 3D i impressió funcional.
Noves activitats
En aquesta edició, Graphispag estrena diferents àrees d’activitats pensades per fomentar el networking, l’intercanvi de coneixement i sorprendre al visitant amb aplicacions gràfiques i tecnologies innovadores que incideixen en la comunicació visual.
Una de les novetats és l’espai Graphispag Experience, d’obligat pas ja que donarà la benvinguda al visitant, i en el qual es podran veure, tocar i interactuar amb diferents tècniques que evoquen el passat, situen el present i avancen el futur de la comunicació visual.
Per exemple, hi haurà una reproducció en funcionament de la impremta de Guttenberg, demostracions de retolació a mà i sessions de cal·ligrafia artesanal, creació de rètols de neó, però també exemples de 3D i realitat virtual en una experiència virtual pensada per a dissenyadors d’interiors; papers i suports lleugers i flexibles que s’il·luminen i que poden integrar-se en anuncis publicitaris, envasos o publicacions; tintes conductives; vídeo mappings interactius per a cobrir sòls i parets. Tot això en un espai ambientat amb tot tipus de superfícies i objectes impresos.
També s’obrirà una àrea dedicada a la personalització en la qual els visitants podran comprovar com crear objectes únics a partir de la impressió digital. Així mateix, s’estrena un espai sobre el wrapping o vinilat tant per a vehicles com per a la decoració d’interiors amb demostracions diàries a càrrec del GAWI Gremi Aplicadors Wrapping Iberia.
Un altre dels atractius d’aquesta edició serà la zona Graphispag Process, on es veuran en funcionament els equips i maquinària necessaris per posar en marxa dues línies de producció: una d’impressió d’envasos i una altra d’impressió en gran format. Diverses marques expositores han subministrat els equips per veure el procés complet des del disseny al producte final en les diferents fases de la cadena gràfica.
Per la seva banda, la impressió avançada trobarà el seu espai a Graphispag PrintInnovation, una àrea coordinada per la Plataforma 3Neo en què hi haurà demostracions d’impressió funcional, electrònica impresa, bioimpressió i impressió 3D. També es succeiran xerrades i presentacions i es posarà en contacte a empreses que estan utilitzant aquestes tecnologies en la seva activitat amb professionals interessats en implantar-les en sectors com el packaging i la comunicació visual.
Conferències i tallers
Dins del programa denominat Graphispag Talks, es duran a terme unes 50 conferències i taules rodones amb la participació d’experts i empreses tant subministradores de maquinària i suports, de serveis gràfics o usuàries de productes impresos. Es parlarà de tecnologia i nous desenvolupaments, packaging, color i tintes, sostenibilitat, gran format així com models de negoci i oportunitats de creixement.
Mentrestant, Graphispag 2019 acollirà Grada&CongrésGràfic, un nou esdeveniment organitzat juntament amb el Col·legi de Dissenyadors Gràfics de Catalunya, que inclou conferències, tallers i zona expositiva sobre disciplines que tenen en la imatge la seva forma d’expressió. Comptarà amb la participació d’una vintena d’experts en disseny, infografia, il·lustració, concept art, packaging, urban scketching o tipografia, entre d’altres especialitats. Julius Wiedermann, editor de Taschen; Félix Beltrán, creador de la icònica imatge del Che Guevara; o Fernando Baptista, infografista de National Geographic, són alguns dels ponents confirmats. Hi haurà tallers específics lligats al poder comunicatiu de la imatge d’interès per a professionals que utilitzen la comunicació gràfica i visual en la seva activitat.
Per la seva banda, el Graphispag Village serà l’espai destinat al networkingadreçat a diferents professionals de la cadena gràfica i que permetrà trobar socis, col·laboradors o, simplement, ampliar la xarxa de contactes en l’àmbit de la comunicació gràfica i visual. També acollirà les trobades entre fabricants, impressors amb projectes d’inversió concrets, prescriptors i clients finals de diferents sectors de demanda convidats directament per l’organització a través del seu programa de compradors.
La indústria gràfica a Espanya
Segons dades de l’INE, el sector gràfic a Espanya està format per 15.674 empreses que donen feina a 93.000 persones i facturen poc més de 14.000 milions d’euros. Es tracta d’un sector molt atomitzat en què predominen les pimes i micropimes. En els darrers anys s’ha produït un fort procés de reestructuració i concentració. Amb el 22,3% del total d’empreses, Catalunya lidera el sector de la indústria i la comunicació gràfica a Espanya, seguit per la Comunitat de Madrid (21,9%), Andalusia (11,2%), Comunitat Valenciana (10,95%), País Basc (5,3%) i Galícia (4,9%).
La crisi econòmica i el canvi tecnològic van incidir de ple en la producció i la mida del sector gràfic. Des de 2016, el sector mostra un repunt en la seva facturació impulsada per les activitats relacionades amb la impressió de packaging i etiquetes, i una millora en la demanda de catàlegs i impresos publicitaris i de la indústria editorial. Malgrat això, el sector gràfic continua en plena transformació i aposta per créixer en valor amb els seus productes, sumant a més al seu negoci noves aplicacions que van més enllà del paper per imprimir qualsevol suport o material de manera personalitzada, impulsant la comunicació gràfica i visual.
Barcelona, 31 de gener de 2019