La UFI li concedeix aquest guardó al millor projecte d'innovació
Fira de Barcelona, premiada per millorar l’experiència del visitant a través de la tecnologia mòbil
L’aposta de Fira de Barcelona per la innovació ha estat reconeguda per la Global Association of the Exhibition Industry (UFI), l’associació dels principals organitzadors de fires del món, que ha concedit a la institució firal barcelonina el Premi al Millor Projecte d’Innovació en Operacions i Serveis per la mPowered Experience. Es tracta d’un programa pioner de creació de nous serveis per millorar l’experiència dels seus visitants a través de la tecnologia mòbil, com l’acreditació virtual, apps amb geolocalització, informació en temps real dels accessos al recinte i els transports disponibles amb temps de espera, i que fins i tot permeten la interacció amb altres visitants o la compra anticipada de menjar en els punts de restauració dels recintes de Fira per evitar cues.
El projecte mPowered Experience, engegat el 2012, té com a objectiu fer que la visita als salons i congressos celebrats a Fira de Barcelona es converteixi en una experiència còmoda i eficaç, concentrant els serveis firals més innovadors en dispositius mòbils. Se centra en tres grans objectius: B-Informed (informació en temps real sobre l’esdeveniment), B-Fast (optimitzar el temps ajudant al visitant a ser més ràpid en l’ús dels serveis ubicats als recintes) i B-Connected (maximitzar les oportunitats de networking entre visitants).
Les primeres aplicacions smart s’han desenvolupat juntament amb la GSMA -organitzadora del Mobile World Congress (MWC)- i s’han implementat amb èxit durant la passada edició del congrés, precisament una de les trobades tecnològicament més avançades del món, aconseguint una gran acceptació per part dels visitants. En l’edició de 2014 del MWC s’han ofert noves funcionalitats com un mapa 3D interactiu amb posicionament i navegació pas a pas que disposa d’un sistema d’informació en temps real amb temps d’espera i rutes geolocalitzades per ubicar els transports.
Així mateix s’ha llançat una funcionalitat amb la qual es pot conèixer l’oferta gastronòmica que hi ha en l’esdeveniment o en l’entorn proper, els temps d’espera en cada restaurant per facilitar al congressista la seva elecció, i comprar anticipadament el menjar en els diferents punts de restauració del recinte i recollir de manera ràpida evitant cues. A més, permet l’intercanvi directe de mòbil a mòbil de contactes professionals i la seva gestió, molt útil per fer negocis i relacions comercials durant la celebració del congrés.
Destaca també el sistema “NFC Badge”, posat en marxa al MWC de 2013, que permet entrar al recinte de Gran Via només acostant un mòbil equipat amb la tecnologia Near Field Communication (NFC) als punts de control d’accés. Aquesta innovadora tècnica, que era la primera vegada que s’aplicava de forma massiva en un recinte firal, va permetre als visitants accedir a l’esdeveniment més còmodament. En total, s’han realitzat prop de 51.000 operacions amb “NFC Badge” al recinte de Gran Via, un avançat sistema d’informació que Fira de Barcelona ja està desenvolupant per a altres grans esdeveniments que organitza.
Aquest projecte ha merescut el reconeixement de la Global Association of the Exhibition Industry (UFI) que li ha concedit el Premi al Millor Projecte d’Innovació en Operacions i Serveis, sota el lema “How to create an excellent attendee experience onsite”, imposant-se en la fase final a altres projectes internacionals presentats per FEMAN i UBM, procedents dels Estats Units.
Barcelona, maig de 2014