- Imatges aquí
Renovada una part del Consell d'Administració al qual s'incorpora Agustín Cordón
Fira de Barcelona ingressarà més de 148 milions el 2015 i referma la seva activitat internacional
Fira de Barcelona preveu tancar 2015 amb un volum de negoci de més de 148 milions d’euros, significativament superior al pressupostat, cosa que confirma la positiva evolució que registra en els últims anys, malgrat els efectes de la crisi econòmica. L’aposta pel creixement dels seus salons i el llançament de nous certàmens, així com la creixent activitat internacional tant en els seus recintes com a l’exterior defineixen una estratègia que permet a la institució refermar el seu posicionament en el mercat firal europeu i aportar riquesa al territori.
Els principals aspectes sobre l’activitat de Fira han estat exposats avui pel president del Consell d’Administració, Josep Lluís Bonet, i pel nou director general, Constantí Serrallonga, durant la reunió del Consell General, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha posat en valor la tasca que porta a terme la institució des del punt de vista econòmic i en concret la seva contribució al desenvolupament del teixit productiu.
Així mateix, el Consell ha aprovat la renovació de part del Consell d’Administració de Fira, al qual s’incorpora l’exdirector general, Agustín Cordón (Grupo Zeta), en substitució de Jordi Clos (Gremi d’Hotels de Barcelona), qui deixa el càrrec després d’haver complert els tres períodes estipulats als Estatuts. Els tres consellers que renoven són Pedro Fontana (Elior Concessions), Luis Conde (Seeliger y Conde) i Miquel Martí (Moventia).
Els 148,1 milions d’euros estimats de facturació suposen un augment del 13,8% respecte al pressupostat i d’un 25,7% en relació al 2013, any firalment comparable per efectes de calendari. Per la seva banda, l’Ebitda previst és de 12,5 milions d’euros, un 31,2% més que el 2013.
Referent firal
Bonet ha subratllat “els bons resultats” que un any més presenta la institució en un clima encara de certa dificultat econòmica, si bé amb una apreciable tendència a la millora. “Es tracta de la segona major facturació obtinguda per Fira en tota la seva història després dels excepcionals resultats registrats l’any passat en concentrar-se un gran nombre de rellevants esdeveniments internacionals”, ha destacat Bonet després de fer èmfasi que “són fruit d’una estratègia impulsada des de fa anys per posicionar-nos en un mercat global i molt competitiu com un referent firal”.
En la seva primera compareixença davant els mitjans de comunicació com a nou director general de Fira, Constantí Serrallonga ha manifestat el seu objectiu de desenvolupar “una gestió que permeti a la institució continuar impulsant no només la seva activitat sinó també el seu paper dinamitzador sobre el territori”. Segons un recent estudi, realitzat per Esade, l’activitat de Fira genera un impacte anual de més de 2.600 milions d’euros.
Serrallonga ha explicat que a més dels importants esdeveniments internacionals celebrats en els recintes de Montjuïc i Gran Via, com el Mobile World Congress (MWC), Ibtm world, In Cosmetics o Tissue World, entre d’altres, els resultats d’aquest any se sustenten així mateix en el millor comportament d’alguns dels salons que organitza Fira, entre els quals destaquen Hispack-Bta, Smart City Expo, el Saló de l’Automòbil, el Nàutic o Piscina, i això es pot interpretar com a reflex de l’inici d’un cicle econòmic més favorable, unit a l’aposta de Fira per reforçar el posicionament dels seus certàmens mitjançant el propi creixement orgànic i la innovació.
Durant el 2015 ha continuat desenvolupant-se una intensa activitat congressual, especialment en l’àmbit sanitari i tecnològic. Destaquen els congressos europeus de Cataractes i Cirurgia Refractiva; d’Endocrinologia Pediàtrica; de Tecnologia Cel·lular Animal; o la Setmana de la Gastroenterologia (UEG Week). En l’àmbit tecnològic cal destacar esdeveniments vinculats a MWC i Mobile World Capital Barcelona (MWCB) com 4YFN, orientat als emprenedors, i el congrés Critical Communications World, així com les reunions d’empreses multinacionals: HP, SAP, Microsoft i VM Ware.
Gran nombre d’esdeveniments
El 2015, la institució ha acollit 68 salons i congressos, així com al voltant de 50 actes corporatius, comercials i esportius, que han tingut lloc en els recintes de Montjuïc i Gran Via, celebrant-se en total prop de 120 esdeveniments. En el marc dels salons es van fer més d’un miler d’activitats diverses. A més dels ja esmentats, han tingut lloc certàmens de la rellevància de Barcelona Bridal Fashion Week, Graphispag, B-Travel, Bizbarcelona, BBB-Construmat, Denim, Ensenyament, Manga, Còmic i Sónar, entre altres.
Seguint amb la seva política d’innovar mitjançant la presentació de noves propostes d’acord amb les demandes socials i econòmiques, s’ha celebrat per primera vegada, amb notable èxit d’assistència i resultats, IoT Solutions World Congress, organitzat per Fira amb el Consorci Internacional d’Internet , especialitzat en l’aplicació d’Internet als processos industrials. Així mateix cal esmentar la recuperació de Barcelona Degusta, saló de gastronomia i cuina dirigit al gran públic que no se celebrava des del 2011.
Expansió internacional
Durant l’any que acaba s’ha seguit desenvolupant l’estratègia internacional impulsada fa uns anys per potenciar la presència de Fira a altres països a fi d’ajudar a les empreses a sortir a l’exterior. El 2015, Fira ha coorganitzat els salons de l’Automòbil i Joieria de Qatar amb el soci local Elan, amb el qual ha guanyat el concurs per gestionar i posar en marxa el nou Centre d’Exposicions i Convencions de Doha. Ha participat també en l’organització d’Smart City Expo a Kyoto i Montreal i d’Alimentaria Lisboa i Mèxic i ha signat acords de col·laboració amb l’empresa estatal de Cuba, Palco, per organitzar una nova cartera de salons al país caribeny, a més de desenvolupar serveis de consultoria a països d’Àsia i Àfrica.
El proper any té previst dur a terme la coorganització de nous salons a Qatar, a més de la gestió del nou recinte firal en el que tindran lloc més de 30 certàmens; la celebració d’Smart City Expo a Kyoto i Puebla (Mèxic) i d’Alimentaria Mèxic; el projecte de recinte firal d’Ulan Bator (Mongòlia), el llançament de tres salons monogràfics a l’Havana, així com altres projectes de consultoria a diversos països.
Nous salons
Fira preveu generar uns ingressos de més de 140 milions d’euros el 2016, any en què s’organitzaran més de 60 salons i congressos com Alimentaria, MWC, CPhl Worldwide (la fira internacional més important del món sobre productes de la indústria farmacèutica), Smart City Expo World Congress, Hostelco, Saló Nàutic, Barcelona Bridal Fashion Week, IoT Solutions, Denim, Caravaning o Sónar. En l’àmbit congressual destaquen les trobades europees de malalties del fetge i de reumatologia. També tornarà a celebrar-se 4YFN, organitzat per la MWCB en el marc del MWC i orientat als emprenedors.
A més, el pròxim any està previst llançar almenys tres nous salons vinculats a sectors en auge com són iWater, sobre el cicle integral de l’aigua, que coincidirà amb Smart City Expo, en el marc del qual tindrà lloc també per primera vegada el dedicat a la denominada Circular Economy, que pretén la reutilització dels residus i allargar la vida útil dels objectes. Motoh! se centrarà en el món de la moto, de gran importància a Barcelona i Catalunya, que reprèn una tradició interrompuda el 2007. No obstant, dins de l’estratègia d’innovació, hi ha altres projectes en estudi.
Barcelona, 17 de desembre de 2015