Més de 3.000 delegats participaran en un esdeveniment que se celebra per primera vegada a Espanya
Expoquimia acollirà al 2017 el 10è Congrés Mundial d’Enginyeria Química
La 18ª edició d’Expoquimia, Saló Internacional de la Química de Fira de Barcelona, que se celebrarà de 2 al 6 d’octubre de 2017, serà la seu del desè Congrés Mundial d’Enginyeria Química, que aplegarà més de 3.000 enginyers químics de tot el món en un esdeveniment que, per primera vegada, tindrà lloc al nostre país. La candidatura de Barcelona, presentada conjuntament davant la Federació Europea d’Enginyeria Química per l’Associació Nacional de Químics d’Espanya (ANQUE), l’Associació de Químics i Enginyers de l’Institut Químic de Sarrià (AIQS), el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC) i la Societat Espanyola de Química Industrial i Enginyeria Química (SEQUI), es va imposar a la votació final a les ciutats de Florència (Itàlia) i Omoroz (Eslovènia).
Les quatre associacions, agrupades per formar el capítol espanyol de la Federació Europea d’Enginyeria Química (EFCE, en les seves sigles en anglès), van presentar un complet dossier de candidatura en l’elaboració del qual va participar l’organització d’Expoquimia, que es va oferir com a seu.
El desè Congrés Mundial d’Enginyeria Química que se celebrarà a Expoquimia’17 prendrà el relleu del que es durà a terme a Seül (Corea del Sud) al 2013. Aquest esdeveniment se celebra cada quatre anys de manera alterna entre Europa, Estats Units i Àsia. Així, des de la seva primera edició l’any 1976, el congrés s’ha celebrat a Amsterdam (Holanda), Quebec (Canadà), Tòquio (Japó), Karlsruhe (Alemanya), San Diego (Estats Units), Melbourne (Austràlia), Glasgow (Regne Unit) i Montreal (Canadà).
Sota el lema “Enginyeria Química en un món global: una eina per a la cooperació i el desenvolupament”, el congrés abordarà una àmplia temàtica que va des del desenvolupament de nous productes i processos, la gestió integral de recursos o la salut fins a l’energia o la bioenginyeria.
El desè Congrés Mundial d’Enginyeria Química (10th WCCE, en les seves sigles en anglès) compta amb la presidència, en el seu comitè científic, del catedràtic del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Félix García-Ochoa. El comitè internacional del congrés serà presidit pel professor de la Universitat de Cantàbria, Ángel Irabien.
La millor seu
El president d’ANQUE i del congrés, Carlos Negro, ha destacat que la designació suposa “escriure una de les futures pàgines de la història de l’enginyeria química espanyola” i ha afirmat que “suposa una oportunitat per millorar la visibilitat d’un àrea de coneixement en què Espanya és un referent internacional”.
Per la seva banda, el president de SEQUI i director executiu del congrés, Jaume Soley, ha assegurat que “els participants podran exposar els seus projectes als principals partners de la química internacional” amb motiu de la celebració del congrés en el marc d’Expoquimia mentre que la degana de l’Escola d’Enginyeria de l’Institut Químic de Sarrià i directora del comitè local del congrés, Rosa Nomen, ha considerat que “no només promourà i facilitarà l’intercanvi de coneixement sinó que, a més, intensificarà la capacitat d’empreneduria dels participants”.
Oriol Martínez, representant de l’AEIC, que assumirà la direcció del comitè d’exhibició, ha destacat que el congrés mundial que se celebrarà a Barcelona “representarà el major aparador per a l’enginyeria química que s’ha donat mai al nostre país. Una gran oportunitat per al sector i la professió”.
Per últim, la directora d’Expoquimia, Pilar Navarro, ha mostrat la seva satisfacció per la designació de Barcelona com a seu d’aquest esdeveniment. “Acollir el Congrés Mundial d’Enginyeria Química atorga un enorme valor afegit a Expoquimia. La suma d’aquests dos esdeveniments convertirà a Barcelona en el punt de trobada entre ciència i industria més important del sud d’Europa”, ha assenyalat.
Barcelona, tradició química
La primera edició d’Expoquimia va tenir lloc al desembre de 1965. Després de les edicions de 1968 i 1971, Barcelona va consolidar la seva fira com el gran punt de trobada de la indústria química amb periodicitat triennal i amb categoria internacional.
L’any 1984, Expoquimia es va començar a celebrar conjuntament amb Eurosurfas, el Saló Internacional de la Pintura i el Tractament de Superfícies. Tres anys després, l’any 1987, Equiplast, el Saló Internacional del Plàstic i el Cautxú, es va sumar a aquests dos certàmens, donant forma des de llavors, i de manera ininterrompuda cada tres anys, a la Trobada de la Química Aplicada del Mediterrani, que fa de Barcelona la capital de la química del sud d’Europa.
L’experiència en l’organització de fires i congressos de Barcelona és, d’altra banda, indiscutible com ho posa de manifest, per exemple, l’èxit del Mobile World Congress, el major esdeveniment de telefonia mòbil del món. En aquest sentit, la ciutat ocupa, només per darrere de Viena, la segona posició en el rànquing mundial de turisme de reunions, segons dades de l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA, en les seves sigles en anglès).
La pròxima edició d’Expoquimia tindrà lloc a l’octubre de 2014.
Barcelona, abril de 2012