El saló compta amb 125 expositors, el 44% d'ells estrangers
Expominer ensenya al públic les primeres mostres de lava de El Hierro
Expominer, Saló Internacional de Minerals, Fòssils i Joieria de Fira de Barcelona, presenta entre els dies 11 i 13 de novembre la major col·lecció de minerals, fòssils, joies i gemmes que es pugui reunir en aquests moments a Espanya. La 33ª edició del certamen tindrà un protagonista destacat: l’activitat volcànica a El Hierro. El públic podrà veure les primeres mostres de magma provinent de l’erupció que va començar a principis del mes d’octubre i continua activa.
Els assistents al saló podran observar una mostra de lava procedent de l’erupció submarina que el passat 10 de novembre es va iniciar en les proximitats de la illa canària de El Hierro. Aquesta peça ha estat cedida pel comitè de seguiment de l’erupció per a la seva exposició a Expominer i és el primer i fins ara únic exemplar que el Cabildo insular de El Hierro ha autoritzat a sortir de la illa per a la seva mostra al públic.
Els volcans seran protagonistes destacats del programa d’activitats del saló. Expominer ha coorganitzat junt amb la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut Geològic de Catalunya un taller sobre les erupcions volcàniques com un dels fenòmens geològics que mostra de forma més espectacular la força de la naturalesa.
S’explicarà breument quins són els principals aspectes del seu origen, dinàmica eruptiva i característiques per entendre quin tipus de risc pot representar per a la societat. En un taller destinat a escolars es reproduirà, a petita escala, una erupció de lava.
Aquest serà un dels molts atractius d’un saló que reuneix la major mostra de minerals inèdits, pedres precioses de gran valor, gemmes de múltiples formes i colors, fòssils i joies naturals de gran bellesa. El certamen pretén apropar la geologia al gran públic i, especialment, als joves estudiants de primària i secundària perquè la considerin com una alternativa d’enorme projecció professional.
El saló, que tindrà lloc per primera vegada al Palau 1 del recinte de Montjuïc, compta amb 125 expositors, gairebé la meitat dels quals són estrangers, per la qual cosa els visitants podran comprar peces procedents de països tan exòtics com Xina, Colòmbia, Kazakhstan, Madagascar, el Marroc o Perú.
Nou president
Expominer estrena en aquesta edició un nou president, el prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell, conegut pel seu paper com a codirector de les excavacions a la serra d’Atapuerca (Burgos). Aquest arqueòleg, antropòleg i paleontòleg nascut a Ribes de Freser el 1953 és en l’actualitat director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució i un dels majors experts en l’Homo antecessor.
Carbonell participarà activament al programa d’activitats i el divendres 11 de novembre presentarà davant els assistents al saló la conferència “El primer europeu de la història” sobre un espècimen d’homo antecessor descobert a través d’una mandíbula trobada a la Sima del Elefante d’Atapuerca i que està considerada com una de les restes d’homínid més antics d’Europa.
Cicle de documentals
Per primera vegada en la seva història, Expominer serà l’escenari d’un petit cicle de curtmetratges mineralògics. Al llarg dels tres dies de celebració, es projectaran un total de cinc documentals que seran seguits d’un col¿loqui amb un expert en la matèria del reportatge. Entre ells, i en línia amb l’interès per la vulcanologia, destaca “Conviure amb els volcans”, que es mostrarà el divendres, 11 de novembre a les 17:30h i després de la qual se celebrarà un col·loqui a càrrec del geòleg José Luís Fernandez, de l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del CSIC.
El programa de projeccions es completa amb el passi de “El enigma de los cristales gigantes”, divendres, 11 de novembre a les 16:00h, dirigida pel documentalista Javier Trueba i el professor del CSIC, Juan Manuel García Ruiz, i el col·loqui posterior del qual dirigirà la geòloga Maria Àngels Canals, de la Facultat de Geologia de la UB; “Gea i l’ambre”, el dissabte, 12 de novembre a les 11:00h, produïda per l’Institut Geològic i Miner d’Espanya i la presentació del qual i col·loqui correrà a càrrec del professor de la Facultat de Geologia de la UB, Xavier Delclòs; i “Geologia, treball de camp i el món”, que es projectarà el dissabte, 12 de novembre a les 12:30 hores de la mà del també geòleg Santi Giralt, del CSIC.
Dinosaures, fotografia i molt més
El programa d’activitats del saló inclou propostes per a afeccionats de totes les edats. Els més petits tindran l’oportunitat d’iniciar-se al món de la paleontologia en el taller “Rere les petjades dels dinosaures”, organitzat pel Museu dels Dinosaures de Coll de Nargó; i també podran mostrar la seva visió de la influència dels minerals al món que ens envolta en el tradicional concurs de dibuix del saló, el tema del qual és en aquesta edició “L’univers i els materials”.
L’àrea “Viu la Geologia”, organitzada per la Facultat de Geologia de la UB, oferirà als nens i nenes un espai totalment interactiu on descobrir mitjançant exposicions, activitats, simuladors, tallers i jocs multimèdia les aplicacions dels minerals en la nostra vida quotidiana, la composició i importància d’un material com el ciment, per què es produeixen terratrèmols i com es detecten, o en quins rius de Catalunya es pot trobar or.
Els afeccionats als minerals podran gaudir de l’exposició fotogràfica “Els cristalls d’or de Veneçuela”, del fotògraf Joaquim Callén, i de diversos tallers de fotografia de minerals organitzats pel Grup Mineralògic Català. En ells es podran descobrir els secrets de la macrofotografia a través d’una demostració a càrrec d’especialistes en aquesta disciplina, de les tècniques pròpies de la fotomicrografia i també de la fotomicrografia a través de microscopi.
Barcelona, 10 de novembre de 2011