Els estudis de salut, tecnologia i empresa, els més consultats al Saló de l’Ensenyament

Els estudis relacionats amb les branques sociosanitària, la tecnologia, les enginyeries i la gestió empresarial han liderat les consultes d’informació i orientació al Saló de l’Ensenyament que s’ha clausurat avui al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona amb més de 100.000 visitants, mantenint l’afluència rècord de l’any passat.

Pel que fa als estudis universitaris, els graus de medicina, infermeria, fisioteràpia, odontologia, psicologia, les enginyeries (en especial les relacionades amb la intel·ligència artificial i aeroespacial), així com les titulacions d’educació i administració i direcció d’empreses (ADE) han estat entre les primeres en nombre de sol·licituds d’informació.

Per la seva banda, els cicles formatius relacionats amb la sanitat i els serveis socioculturals i a la comunitat, la informàtica amb l’especialització en ciberseguretat, i els ensenyaments d’arts plàstiques i disseny, a més dels d’esports han estat els més consultats entre l’alumnat que es decanta per la formació professional.

Segons dades del servei d’orientació a l’alumnat del Saló de l’Ensenyament, la formació professional ha encapçalat enguany la majoria de les consultes amb gairebé un 40% del total, seguida dels estudis universitaris amb un 37,3% i el batxillerat amb un 15,3%. En general, s’ha constatat un augment de l’alumnat de 3er ESO que assisteix al saló amb preguntes sobre matèries optatives a cursar per acabar els estudis obligatoris, itineraris de cicles formatius i batxillerat, i les ponderacions per accedir a graus universitaris.

Quant a l’orientació personalitzada, més de 26.000 persones han estat ateses per professionals de l’orientació acadèmica a les activitats realitzades al saló i als punts d’atenció individuals habilitats pel Departament d’Educació, el Departament de Recerca i Universitats i el propi Saló de l’Ensenyament. Cal sumar a aquesta xifra, la important tasca d’orientació i informació que fan a banda els expositors participants als seus propis estands.

La majoria de les qüestions han estat relacionades amb la decisió d’escollir entre batxillerat o cicles formatius; centres d’estudis i criteri d’assignació de places de la FP, possibles itineraris; sortides professional, beques, Proves d’Accés a la Universitat PAU; notes de tall per entrar-hi, o els certificats de professionalitat.

A banda de l’atenció personalitzada, el saló ha acollit gairebé 200 activitats d’orientació grupal com ara xerrades, tallers, visites guiades i espais divulgatius que han tingut també un ampli seguiment. Així mateix, s’han assolit les 3.500 descarregues dels materials informatius “Kitbox” per a famílies i escoles per facilitar l’autoconeixement del jovent, l’exploració de l’oferta educativa i la descoberta de sortides professionals.

Organitzat per Fira de Barcelona amb el Departament d’Educació i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, el Saló de l’Ensenyament ha aplegat un total de 224 expositors que han mostrat una variada oferta d’estudis de batxillerat, cicles de formació professional, graus universitaris, estudis superiors, ensenyaments artístics, idiomes, esports i formació complementària per al curs 2024-25.

La propera edició del Saló de l’Ensenyament tindrà lloc del 26 al 30 de març de 2025.

Barcelona, 17 de març de 2024

Imatges disponibles aquí

Maria Dolors Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com