El saló porta a Barcelona 170 projectes amb una inversió potencial de 30.000 milions d'euros
Construmat obre la porta dels mercats emergents a les pimes de la indústria de la construcció
Construmat, el Saló Internacional de la Construcció de Fira de Barcelona que comença el pròxim dimarts, es proposa facilitar a les empreses de la indústria de la construcció espanyola, especialment a les petites i mitjanes, la possibilitat d’accedir als mercats internacionals més dinàmics per tal de compensar la debilitat del mercat interior. Amb aquest objectiu, Construmat ha organitzat, per primera vegada en la seva història, un Foro Contract on es presentaran en exclusiva als expositors un total de 170 projectes constructius de les economies emergents. En total, es tracta d’una inversió potencial de 30.000 milions d’euros a disposició de les empreses espanyoles de la construcció que, fruit de l’experiència adquirida durant l’última dècada i a causa del dràstic ajust del sector, són altament competitives en els mercats exteriors.
Nous temps, nou Construmat. El saló ha apostat per un format innovador que porta a Barcelona la demanda internacional perquè les empreses espanyoles puguin fer el salt als mercats exteriors. D’aquesta forma, el saló es transforma en el ‘hub’ internacional de la construcció: 12 delegacions estrangeres -integrades per un total de 311 representants d’administracions i alts directius d’empreses- de països com Rússia, Brasil, Bielorússia, Xile, Colòmbia, el Marroc o Cuba, entre d’altres, visitaran el saló. A més, 1.850 ¿VIP Buyers’ vindran al certamen en busca de nous proveïdors.
“Durant l’última dècada, les empreses de la construcció espanyoles han acumulat una valuosa experiència i han industrialitzat processos molt valuosos per als països emergents que, en aquests moments, tenen enormes necessitats tant en habitatge residencial com en obra pública”, explica Josep Miarnau, president de Construmat. “Les nostres empreses han ajustat marges i estan molt tecnificades, la qual cosa indica que estan totalment preparades per sortir a l’exterior”, conclou.
En paral·lel a la iniciativa del Foro Contract, el saló també aposta per la rehabilitació i l’eficiència energètica com a eina per dinamitzar el mercat nacional. Un 60% del parc d’habitatge espanyol s’ha construït abans del 1980, la qual cosa implica grans oportunitats de negoci per al sector vinculades, sobretot, a la nova economia verda.
La innovació i el coneixement són també una nova fórmula per afegir valor al certamen. Construmat ha organitzat per primera vegada un congrés internacional que reunirà a més de 65 experts de 15 països per analitzar les noves tendències en el sector a través d’exemples pràctics i obres ja construïdes.
Brasil busca proveïdors a Construmat
El ministre de les Ciutats de Brasil, Aguinaldo Velloso, presidirà la missió empresarial brasilera que visitarà Construmat 2013 per presentar a Europa la segona fase del programa ¿Minha Casa, Minha Vida’ que té com a objectiu acabar amb les faveles de les principals ciutats del país. Fins l’any 2014, aquest programa preveu edificar dos milions d’habitatges amb un pressupost de 3.332 milions d’euros. Un milió d’aquests habitatges es cotitzaran al saló de Fira de Barcelona. Brasil també portarà a Construmat la construcció del Museu del Demà a Río de Janeiro o la Vila Olímpica d’aquesta ciutat.
La delegació brasilera, a més, estarà composada per 30 empresaris de la construcció del gegant sud-americà, entre els que s’hi troben els presidents del Banco do Brasil i de la Caixa Económica Federal, Aldemir Bendine i Jorge Hereda, respectivament, que financen aquest programa, i la secretaria nacional d’Habitatge, Inés Magalhaes.
Al Foro Contract de Construmat també es cotitzaran altres projectes als quals hi poden optar com a contractistes les empreses expositores. Destaquen els nous habitatges socials de Buenos Aires o el projecte urbanístic de Puerto Madero, el nou barri marítim de la capital argentina, així com totes les infraestructures que haurà de construir el país per acollir els Jocs Panamericans de 2019.
La delegació xilena presentarà el programa de construcció de nous centres hospitalaris al país, així com la rehabilitació de la turística ciutat de Valparaíso o nous habitatges en zones mineres. Uruguai, per la seva banda, buscarà materials per a la construcció d’un gran complex turístic a Punta del Este o l’edificació de noves instal·lacions esportives. Perú (habitatges socials i grans infraestructures hoteleres) i Colòmbia (projectes de ciutats sostenibles; hospitals o centres turístics) completen els més de 170 projectes d’aquesta nova ‘llotja de cotització’ per a les pimes de la construcció espanyola.
El Foro Contract comptarà també amb la presència de les principals multinacionals de la construcció de la Unió Europea com és el cas del gegant alemany Hotchief. Paral·lelament, més de 1.850 VIP Hosted Buyers, procedents de tot el món, mantindran, en qualitat de compradors, reunions concertades amb els expositors del saló. Entre ells, es troben, per exemple, representants d’Odebrecht, el grup d’empreses més important de la construcció del Brasil.
Innovació avançada
La segona novetat de Construmat 2013 és l’Innovation Center, un fòrum internacional dedicat a la transferència de la innovació tecnològica des dels laboratoris més avançats cap a les empreses. Dotze centres tecnològics de construcció de tot el món presentaran els seus prototips més innovadors, abans de la seva comercialització, perquè puguin ser adquirits per alguna de les companyies participants en el saló i, així, facilitar la seva arribada al consumidor final.”
Es tracta d’anar més enllà de la innovació de producte i mostrar la investigació preliminar, bàsica, perquè les empreses puguin formar aliances amb els centres universitaris més punters i desenvolupar nous models de negoci”, explica Miarnau. S’hi mostraran des d’un formigó que s’autorepara gràcies als bacteris que conté fins a un aïllant totalment sostenible elaborat amb escorça de pi.
Un congrés internacional
El tercer i últim bloc de contingut és el Building Solutions World Congress, que reunirà els millors projectes arquitectònics i pràctiques constructives del món seguint els paràmetres de la innovació, la sostenibilitat i la rehabilitació i l’eficiència energètica. Aquest congrés, d’àmbit internacional, reunirà 65 ponents de 15 països.
El programa dedica una especial atenció a les oportunitats de negoci i experimentació arquitectònica que representen els ports de la Mediterrània, espais públics amb un gran poder transformador sobre les ciutats. S’hi analitzaran també les últimes tècniques en recuperació paisatgística -una qüestió d’especial interès per a reparar alguns excessos urbanístics de l’època expansiva- i el repte de les ciutats d’Amèrica Llatina per a re-habitar el territori de forma coherent en un moment en què, pel seu creixement econòmic, estan rebent grans fluxos migratoris.
Construmat, cimera de la indústria de la construcció
Pel que fa a l’oferta comercial, que ocuparà els pavellons 2 i 3 del recinte de Gran Via, el saló es completa amb la presència de tots els segments que donen forma al sector amb especial atenció als subsegments del foc, que tindran la seva representació a Calormat; de la pedra, amb Stonemat; i del bany i de materials per a les instal¿lacions. Al 2013, Construmat compta amb la presència de les empreses líders de cada un dels subsectors de la indústria de la construcció. Empreses com Basf, Grup Cosentino, Roca, Technal o Somfy, per exemple, són alguns dels 311 expositors directes en representació de les 621 empreses que presentaran els seus productes i novetats a Barcelona.
Al costat de la gran oferta comercial organitzada al voltant de vuit grans sectors, Construmat presenta també un ampli programa de jornades tècniques, seminaris, conferències i presentacions que converteix al saló, una edició més, en la cimera sectorial de la indústria de la construcció.
Barcelona, maig de 2013