2024, any de rècord de l’activitat internacional de Fira de Barcelona

Fira de Barcelona està vivint un any de rècords també en la seva acció exterior, amb més salons i novetats que mai. Durant el 2024, posa en marxa 14 esdeveniments, 8 dels quals són nous, a països com Estats Units, Argentina, Brasil, Colòmbia, Mèxic, Xile, Xina o Aràbia Saudita. Igualment, s’intensifica l’activitat als dos recintes que opera a la Xina a través d’una joint venture, al mateix temps que segueix treballant per fer créixer la seva cartera internacional i el seu prestigi com a operador firal.

Des de fa més de 10 anys l’expansió del negoci exterior de Fira forma part de la seva estratègia per tal de contribuir a la internacionalització de les empreses catalanes i espanyoles i d’estendre arreu del món la seva experiència organitzativa, posicionant-se així  com un dels grans operadors firals mundials. En aquest sentit, destaca la celebració d’edicions internacionals de Smart City Expo World Congress, així com d’altres salons de referència organitzats a Barcelona com Alimentaria, Tomorrow.Mobility i IOT Solutions World Congress, que exporten el seu model a altres països.

Aquest presència internacional ofereix enguany una intensa activitat. Així, en aquest primer semestre, ja ha fet 6 esdeveniments. Entre les novetats, destaquen les primeres edicions d’Smart City Expo a la ciutat de Nova York (Estats Units) i a Riad (Aràbia Saudita). El saló sobre ciutats intel·ligents també s’ha organitzat per cinquena vegada a Curitiba (Brasil) la més gran fins el moment, amb la participació de més de 450 alcaldes, 50 països i 16.800 visitants, i viatjarà la setmana vinent per cinquè cop a Argentina, a la localitat de Santiago del Estero que viurà la seva tercera convocatòria.

El segon semestre de l’any començarà amb la celebració aquest juliol d’Smart City Expo Latam Congress, una de les cites més consolidades en el calendari internacional de Fira de Barcelona. A l’esdeveniment, que viurà la seva novena convocatòria a Mèxic i es farà a la ciutat de Mèrida, hi prendran part més de 300 municipis, 100 alcaldes i un centenar d’institucions i empreses. En paral·lel, s’hi celebrarà la primera edició de Tomorrow.Mobility, el saló sobre nous sistemes de mobilitat urbana sostenible. Smart City Expo també s’organitzarà de nou a Bogotà i Doha, i s’estrena a Santiago de Xile i a la ciutat xinesa de Hangzhou.

Precisament a la Xina, a la ciutat de Chengdú, el proper setembre se celebrarà per primer cop una edició d’Alimentaria en aquest país. I a Brasil, Fira estrena dues novetats, Tomorrow.Blue Economy, al desembre a la ciutat de Niteroi, i IOT Solutions Congress, que va tenir lloc la primera setmana de juny a Sao Paulo.

D’altra banda, Fira continua coorganitzant esdeveniments anualment a la illa de Cuba i enguany hi ha celebrat la quarta edició d’Alimentos Cuba.

El director de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga assegura que “la intensa activitat a l’exterior d’aquest any reforça la nostra estratègia i posa de manifest la bona reputació que té Fira de Barcelona al món, així com el gran interès que desperten els seus esdeveniments. Al llarg de deu anys hem consolidat el nostre posicionament internacional amb l’objectiu de ser útils a les empreses  i contribuir a obrir nous mercats i construir ponts amb països amb gran dinamisme i oportunitats.”

Per la seva banda, el director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona, Ricard Zapatero, ha destacat “l’estrena de nous esdeveniments de gran qualitat i la diversificació de sectors que presenten, des de l’alimentació a la tecnologia, les ciutats, la mobilitat del futur o l’economia blava. Fira exporta coneixement firal, però també promou la innovació de sectors econòmics claus per aquests països”.

La Xina, mercat estratègic

Una altra de les àrees de negoci que també es manté a l’alça, és la gestió de recintes firals internacionals, com els dos que Fira de Barcelona opera a la Xina des de l’any 2021 a través de la joint venture Greenland – Fira, subscrita amb una de les principals constructores del món. Es tracta de Xuzhou Greenland Huaihai International Expo Center i Nanchang Greenland International Expo Center, dos espais que, junts sumen prop de 240.000 m² de superfície expositiva, i que enguany tenen previst acollir 66 esdeveniments en conjunt.

Entre ells, la 21a edició de l’Exposició de Ramaderia de la Xina que ocupa 190.000 m² de superfície expositiva del recinte de Nanchang, o la quarta Exposició Internacional d’Automòbils Intel·ligents i Noves Energies a les instal·lacions de Xuzhou.

Aquesta trajectòria internacional es reflecteix, a més, amb la renovació de Fira de Barcelona al Consell Directiu de la Global Association of the Exhibition Industry (UFI), l’associació que agrupa els principals operadors firals del món. Des del gener, i per un mandat de tres anys, el director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona, Ricard Zapatero, en forma part després de rebre el suport dels membres de l’entitat.

Barcelona, 21 de juny de 2024

Albert Sas i Gimeno
932332378
asas@firabarcelona.com