El turisme sostenible, les illes digitalitzades i intel·ligents i els recursos naturals protagonitzaran els debats
Smart Island World Congress 2018 se centra en l’aliança entre illes per definir el seu futur
L’enfortiment de les relacions entre territoris insulars per afrontar qüestions com el canvi climàtic, la competitivitat econòmica, la innovació tecnològica i el turisme serà el principal objectiu de la segona edició de l’Smart Island World Congress (SIWC), el primer congrés mundial sobre illes intel·ligents. El certamen, organitzat per Fira de Barcelona, amb el suport del Govern Balear, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Calvià, se celebrarà el 23 i 24 d’abril a Calvià (Mallorca) i preveu reunir un centenar de representants d’illes d’arreu del món, 85 speakers i 25 empreses expositores.
Després d’una exitosa primera edició centrada en les necessitats i oportunitats dels territoris insulars en un món globalitzat, l’edició de 2018 evoluciona i posa el focus en la necessitat de buscar sinèrgies i estrènyer els lligams i la xarxa entre ells per tal d’avançar-se als principals desafiaments als que s’encaren les illes del futur. Així, la segona convocatòria de l’Smart Island World Congress serà un espai de trobada on teixir aliances i connexions entre els actors clau de l’ecosistema insular per tal d’enfortir-se alhora d’afrontar els reptes compartits.
El programa del congrés pivotarà al voltant de tres grans eixos temàtics: el lideratge illenc en la indústria turística, els reptes de futur de les illes i els recursos propis dels territoris insulars. En el primer, es desenvoluparan sessions sobre turisme intel·ligent i sostenible, tecnologia aplicada al turisme, salut, benestar social, patrimoni cultural o estacionalitat. L’eix sobre el futur de les illes recollirà les oportunitats que ofereixen les illes a les startups, les incubadores per a empreses, l’emprenedoria, la connectivitat mòbil o les illes intel·ligents. De la seva banda, la resiliència climàtica, la sostenibilitat mediambiental, la dessalinització, l’arquitectura, la gestió de residus, les energies renovables o les infraestructures s’abordaran a l’eix sobre recursos naturals.
Sobre aquestes tres àrees, s’estructuraran 15 conferències (2 keynotes, 3 sessions plenàries i 10 sessions paral·leles) on hi participaran 85 ponents, entre líders illencs, experts industrials, i responsables de centres de recerca, universitats, governs i organitzacions internacionals que compartiran experiències i solucions sobre l’estat actual i el futur de la gestió de les illes d’arreu del món. La segona edició de l’Smart Island World Congress també disposarà d’un espai expositiu amb unes 25 empreses i una àrea de networking on representants insulars, ponents, companyies i visitants podran fer contactes abans i durant l’esdeveniment. Es preveu l’assistència d’uns 2.000 congressistes d’un centenar d’illes d’arreu del món.
Smart cities, smart islands
SIWC, que compta amb el suport del Banc Mundial, ONU-Hàbitat, Global Island Partnership i Dafni Network, és l’esdeveniment líder al món sobre illes intel·ligents que ofereix als territoris insulars un espai de debat on afrontar de manera compartida els reptes de futur en l’àmbit de la tecnologia, la innovació i els recursos propis. El congrés aprofita l’experiència consolidada a nivell internacional d’Smart City Expo World Congress, organitzat per Fira de Barcelona des de l’any 2011 i consolidat com el líder mundial del sector de les ciutats intel·ligents.
Barcelona, 12 de febrer de 2018