Experts recomanen la implementació d’equips multidisciplinaris per integrar la piscina al seu entorn

Piscina & Wellness Barcelona, el evento líder en España y referente europeo del sector, reunió a varios expertos en Málaga para debatir sobre la relación entre las piscinas y el espacio exterior que las rodea en un encuentro profesional. Arquitectos, paisajistas, constructores y empresarios dieron las 5 claves para una piscina exterior sostenible: creación de equipos de trabajo multidisciplinarios, eficiencia en el uso del agua, bajo consumo de energía, materiales respetuosos con el medio ambiente y mantenimiento constante del vaso.

Van participar a l’esdeveniment Mathieu Lèbre, arquitecte, urbanista i paisatgista, fundador i director de LEMA Paisatges; Antonio Díaz, director de mercat piscina del Grupo Baeza; Justo Ruíz, arquitecte tècnic i CEO de Piscines Cotegun; Jaime Floyer, director del complex Sol Don Hoteles; Rubén Vinagre, moderador; i el director de Piscina & Wellness Barcelona, Ángel Celorrio, que va avançar els continguts de la propera edició del saló.

Cada expert va abordar des del punt de vista de la seva especialitat la relació crucial entre el got i el disseny d’exteriors que es plasma a qualsevol projecte de construcció o reforma d’una piscina d’ús residencial o públic. L´acte, organitzat per Piscina & Wellness Barcelona amb la col·laboració de One Drop, l´Associació Espanyola de Paisatgistes, l´Associació d´Empresaris Hotelers de la Costa del Sol, AEHCOS, i el patrocini de Grupo Baeza, va reunir més de 50 persones i va comptar també amb la intervenció de diversos professionals i usuaris de tota la cadena de valor del sector de la piscina convidats a l’esdeveniment, procedents sobretot del sector hoteler i industrial.

Els especialistes van subratllar la necessitat de treballar en equips multidisciplinaris, formats per arquitectes, paisatgistes, experts en manteniment i constructors especialitzats en piscines per proporcionar un producte sostenible, eficient, de fàcil manteniment i de màxima qualitat, que afavoreixi la salut, el descans i el benestar.

“La piscina integrada al seu entorn –afirma Ángel Celorrio, director de Piscina & Wellness Barcelona– constitueix un ecosistema complex, que requereix el treball en equip de diversos professionals amb diferents competències. Per aquesta raó, hem volgut crear un espai de debat entre els diversos especialistes que intervenen en el procés de construcció o rehabilitació, posant en valor el paper del paisatgista com a figura clau per crear espais equilibrats, funcionals i sostenibles. Aquest concepte global no contribueix només a millorar l’estètica, sinó que augmenta el valor i la qualitat d’una propietat”.

Per part seva, el director de mercat piscina del Grup Baeza, Antonio Díaz, va assegurar que “la indústria ja està capacitada per proporcionar sistemes i equips que redueixen dràsticament el consum dels recursos d’una piscina, així com de solucions tecnològiques que fan que el seu manteniment sigui més fàcil i precís”.

Creació de zones exteriors eco-friendly
Els experts assenyalen que el projecte arquitectònic s’ha d’adaptar a les condicions geogràfiques de l’espai per aprofitar les fonts d’energia natural, i incorporar-hi sistemes de regeneració i reciclar-la per al reg. Les característiques d’ús de cada got, el volum d’afluència de persones i el clima influiran tant a l’estructura com als nivells de consum previstos.

​Així mateix, és fonamental que la piscina sigui sostenible, és a dir, que funcioni amb el mínim de recursos. Per això, es valoren tres factors: aigua, energia i productes químics. Aquests vectors, tractats de la manera adequada, determinen l’eficiència i la sostenibilitat del conjunt.

L’estalvi de l’aigua i l’energètic també es poden optimitzar instal·lant una bomba de calor d’última generació combinada amb la coberta per a la piscina. Junts, aquests dos elements poden arribar a estalviar el 90% de l’aigua per l’evaporació i reduir el 90% del consum elèctric necessari per escalfar l’aigua en piscines climatitzades. També les solucions innovadores basades en l’aerotèrmia aprofiten l’energia tèrmica de l’aire per escalfar la piscina fins i tot a temperatures baixes, amb fins a un 80% de l’energia procedent de l’aire. En aquest context, l’ús de leds per a la il·luminació afegeix un 10% més a l’estalvi de consum elèctric.

Pel que fa a la filtració, l’ús de netejafons robòtics i els filtres d’alta eficiència que utilitzen sorra, vidre o fins i tot plantes -mètode en ús a les piscines biològiques- com a mitjà filtrant també proporcionen una major eficàcia, ja que redueixen la necessitat de fer servir productes químics per a la desinfecció. L’aplicació de tecnologies d’electròlisi de sal de baixa salinitat és una altra solució que suposa una reducció important en el consum de químics, així com la radiació ultraviolada.

La construcció de la piscina és un altre dels elements clau: els sistemes de construcció que incorporen materials reutilitzats, l’acer inoxidable o els panells modulars contribueixen en bona mesura a més eficiència i sostenibilitat.

Segons els experts, un altre element essencial és el manteniment de la piscina: la constància i cura del got aprofitant al màxim la digitalització i l’automatisme suposen un important estalvi de recursos. Els sistemes intel·ligents digitalitzats ja són imprescindibles per controlar els nivells dels diferents productes necessaris al manteniment òptim del got, a més de permetre el control remot.

Totes les novetats a Piscina & Wellness Barcelona
El futur ja ha arribat amb les darreres solucions innovadores que ajudaran a superar els reptes del sector, i Piscina & Wellness Barcelona ho mostrarà de la mà de les empreses líders, oferint, a més, espais de reflexió per consolidar-se com a centre de trobada i de negocis sectorial. Organitzat per Fira de Barcelona amb el suport de la patronal espanyola del sector de la piscina ASOFAP, el saló se celebrarà entre el 27 i 30 de novembre al recinte de Gran Via amb les propostes de productes, accessoris i les novetats tecnològiques per a piscines de ús residencial i públic, a més d’instal·lacions i equipament relacionats amb el wellness, spa, el fitness i la decoració.

El saló proposarà l’oferta de més de 300 expositors, el 68% internacionals de 25 països, i inclourà diferents espais experiencials, com l‘Outdoor Living Experience, dedicat al paisatgisme i decoració de les zones exteriors, la Innovation Zone amb les solucions tecnològiques més innovadores, i el Wellness Experience, un centre de benestar en ple funcionament amb una piscina activa i les novetats en equipament per a les diferents estades d’aquest tipus d’establiments.

L´esdeveniment serà també l´escenari del lliurament dels Premis Piscina & Wellness Barcelona; els Premis Wellness Experience i els guardons del Concurs Internacional d’Arquitectura per a Estudiants.

Barcelona, octubre de 2023

Imatges de la jornada a Màlaga aquí

Mª Gloria Dilluvio – Maria Dolors Herranz
Tel. 93 233 21 72 – 2541
gdilluvio@firabarcelona.com
mdherranz@firabarcelona.com