Any excepcional per al sector espanyol de la piscina, el negoci del qual creix un 10%

Aquest 2021 serà un magnífic any per a la indústria espanyola de la piscina, el negoci de la qual creix de mitjana un 10%, alhora que els principals fabricants i distribuïdors declaren increments de fins a un 25%, segons el Baròmetre sectorial que elabora l’Asociació Española de Profesionales del Sector Piscina (ASOFAP). La pandèmia ha disparat la demanda de construcció de piscines, especialment les d’ús privat, assolint la xifra de 30.000 unitats noves, un 5,2% més que l’any passat. El clima favorable de negoci fa preveure un 2022 amb perspectives positives.

El Baròmetre –presentat al marc del saló Piscina & Wellness Barcelona, inaugurat aquest matí al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona–, reflecteix l’extraordinari auge del sector que frega aquest any els 1.400 milions d’euros de facturació. La trajectòria d’aquesta potent indústria nínxol, formada per 2.500 empreses que donen feina a 70.000 persones directament i indirectament, ha estat ascendent en els darrers anys i des del 2018 creix al doble (i fins i tot al triple en algun exercici) que la mitjana del PIB espanyol .

L’informe evidencia així mateix, la solidesa del negoci en tots els segments, tant piscines privades com comunitàries i d’ús públic, a partir de les opinions i les expectatives de tota la cadena de valor (fabricants i distribuïdors de productes, equips i tecnologies per a piscines , constructors, instal·ladors i companyies de manteniment de tota la geografia espanyola). D’aquesta manera, gairebé el 95% de les empreses igualen o milloren la facturació respecte al 2020. Alhora, el 90% ha augmentat la cartera de clients i el nombre d’empleats; el 75% ha iniciat nous projectes i el 40% ha ampliat la seva àrea d’actuació geogràfica el 2021.

Segons el president d’ASOFAP, Pedro Arrebola, ““la immensa majoria de les empreses espanyoles del sector de la piscina creixen fortament a doble dígit, especialment els fabricants i distribuïdors que registren increments de fins al 25%. Les perspectives per al proper any són molt bones ja que confiem que es mantindrà la demanda de forma sostinguda, doncs cada vegada més les persones usuàries valoren la piscina i estan disposades a invertir-hi com un bé lligat a la salut, el benestar i lleure”.

Creix la nova construcció
Espanya és el quart país del món i el segon d’Europa en nombre de piscines amb un parc actual de 1,35 milions d’unitats (entre ús residencial i públic i col·lectiu). Es tracta, per tant, d’un mercat madur amb un atractiu especial en l’apartat d’equipament, manteniment, rehabilitació o reforma integral d’aquestes instal·lacions, encara que amb marge de creixement en nova construcció.

Precisament, és el que ha passat aquest any. Des d’ASOFAP estimen en 30.000 el nombre de noves piscines construïdes, un 5,2% més que el 2020, que també va ser un bon exercici. Aquest fet queda constatat al Baròmetre que mostra com la nova construcció ja representa el 40% de les principals línies de negoci del sector, mentre que la renovació arriba al 26,3%, i el manteniment de piscines, el 33,7%.

En l’àmbit d’ús privat unifamiliar és on es produeix el repunt més gran de la nova construcció, especialment motivat per la pandèmia: “les restriccions en viatges i mobilitat i el fet d’haver de passar més temps a casa ha animat moltes famílies a invertir en una piscina si disposaven d’un petit espai”, explica Pedro Arrébola.

D’altra banda, en comparació amb 2020, millora sensiblement la demanda de piscines d’ús públic i comunitari “amb la reobertura, s’estan reactivant les inversions d’instal·lacions aquàtiques, tant als gimnasos com al sector hoteler i càmpings, perquè les piscines són un element important que influeix en la rendibilitat d’aquests establiments”, afirma Arrebola.

Connectivitat i sostenibilitat
La nova construcció també porta associada l’equipació d’aquests espais aquàtics. D’aquesta manera, entre les cinc categories de productes més demandats aquest 2021, els equips d’electròlisi de sal continuen encapçalant el rànquing com ja va passar els dos darrers anys. Com a novetat, puja a la segona posició els robots netejafons que faciliten enormement el manteniment gràcies a la connectivitat, seguit dels sistemes de climatització per bombes de calor, element que ajuda a allargar la temporada de bany. Completen la llista els sistema d’il·luminació LED i les cobertes i cobertors, deixant entreveure una consciència mediambiental més gran de l’usuari.

En la mateixa línia, el Baròmetre també apunta els aspectes dels productes i serveis del sector més ben valorats pels clients: El baix consum energètic de la piscina és el factor més important per a més de la meitat dels usuaris; seguit de la facilitat de manteniment; la connectivitat i domòtica; l’alta qualitat dels materials de la piscina i un temps ampli de garantia de la instal·lació.

Per a Pedro Arrebola, “la sostenibilitat i la connectivitat marquen la preferència dels usuaris i són els principals vectors que mouen la innovació de les empreses del sector com es pot veure en les solucions que es presenten aquesta setmana a Piscina & Wellness Barcelona”. El president d´ASOFAP pronostica que “la digitalització anirà en augment i això generarà nous serveis al voltant de la piscina, especialment lligats a l´automatització de processos de manteniment i la millora de l´experiència d´ús de les instal·lacions aquàtiques”.

Perspectives i reptes per al 2022
L’excel·lent marxa del sector de la piscina es manifesta, a més, a l’Índex de Confiança Empresarial que se situa en 61 punts (27,3 punts millor que el 2020), i que mesura tant sensacions i seguretat dels empresaris com dades reals de negoci. El 96% de les empreses consultades considera favorables o normals les seves perspectives de negoci per a aquest 2021 i el 93% les manté de cara al 2022.

Com a reptes prioritaris a abordar, la majoria de les empreses assenyalen la manca de mà d’obra qualificada, l’intrusisme professional a causa de l’intens augment de la demanda, i l’impuls de la formació i de titulacions oficials específiques relacionades amb la instal·lació i el manteniment de piscines . La pujada dels preus de materials i serveis, així com la manca de subministraments, són dues noves preocupacions afegides per al sector, que no s’escapa de la conjuntura internacional. Així mateix, hi ha la inquietud d’avançar cap a una harmonització de la legislació entre comunitats autònomes, que faciliti l’activitat de les empreses entre regions.

Sobre ASOFAP
ASOFAP és la patronal espanyola del sector de la piscina que integra tota la cadena de valor d’aquesta indústria (fabricants, distribuïdors, industrials-professionals de la piscina i mantenidors) i la seva finalitat social és el progrés tècnic i econòmic del sector. És l’entitat que representa el sector al país davant les diferents administracions i la societat, així com a les organitzacions empresarials de la piscina a nivell europeu i mundial. ASOFAP col·labora activament amb Fira de Barcelona a l’organització del saló Piscina & Wellness Barcelona, el de major internacionalitat del sector a Europa que se celebra fins dijous al recinte de Gran Via amb la participació de més de 350 marques de 23 països.

Barcelona, 29 de novembre de 2021

Més informació
Agustí Ferrer
Director Gerent ASOFAP
Telf. 91 725 95 35
organizacion@asofap.es