La Biblioteca històrica de l’Institut Isabel la Catòlica de Madrid, Premi Liber 2022 al foment de la lectura

La Biblioteca històrica del centre d’Ensenyament Secundari IES Isabel la Catòlica de Madrid ha estat guardonada amb el Premi Liber 2022 al foment de la lectura en biblioteques obertes al públic, per la seva extraordinària tasca d’organització d’activitats que estimulen i promocionen la lectura en un moment clau. Amb aquest premi, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) també reconeix la qualitat del treball desenvolupat per aquest centre a favor de la cultura, els llibres i la seva conservació.

L’Institut Isabel la Catòlica, centre d’Ensenyament Secundari situat al districte Retiro de la ciutat de Madrid, es va crear el 1939, si bé el seu patrimoni històric més antic es remunta a la que va ser Secció Retir d’aquest Institut-Escola entre 1928 i 1936. Dels cinc edificis que actualment integren aquest gran centre, l’anomenat “històric”, on es troba la biblioteca, va ser construït el 1928, i és on també es localitza l’arxiu documental digitalitzat del centre.

Aquesta biblioteca reuneix uns 1500 volums amb el segell de l’Institut-Escola i està composta de llibres de classe i de consulta de diferents matèries. Així mateix, se’n conserven 786 exemplars anteriors a 1936 procedents, majoritàriament, de la donació feta per Enrique Canito Barreda, catedràtic de francès d’aquest centre entre 1945 i 1972. Aquests llibres són, majoritàriament, francesos i fonamentalment dels segles XVIII i XIX, i compten amb gran valor i interès a causa de la importància dels autors, les obres i les edicions.

La biblioteca escolar està destinada al préstec de llibres, l’estudi i la realització d’activitats i reunions relacionades principalment amb la lectura. Guarda 15.122 volums, repartits en dos espais, està gestionada pel departament de Llengua Castellana i Literatura del centre i, l’any 2019, es va fer la informatització dels seus fons. Per part seva, l’arxiu històric de l’institut guarda, com a fons més destacat, els expedients de nou-cents alumnes que van estudiar en aquest Institut entre 1918 i 1936, fills de científics, intel·lectuals, polítics i artistes de l’època.

El fitxer de l’Institut-Escola està catalogat i descrit. També han estat catalogats per la Biblioteca Nacional els llibres de la biblioteca històrica i posats a disposició del públic al Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic, per la qual cosa aquesta biblioteca s’ha convertit en un important centre de documentació de l’Institut-Escola, al qual es dirigeixen sovint investigadors, sobretot de les universitats madrilenyes.

Difusió del patrimoni i foment de la lectura
La biblioteca històrica, a més de la tasca de conservació i estudi del patrimoni i d’atenció als investigadors, realitza activitats de difusió del patrimoni com visites per als professors del centre i les associacions del barri de Retiro, així com per al públic en general durant la Setmana de la Ciència que organitza la Comunitat de Madrid. El mes d’octubre que ve, la biblioteca participarà en el projecte ‘Madrid otra mirada’, iniciativa organitzada per l’ajuntament d’aquesta ciutat i dedicada a mostrar als visitants el patrimoni cultural i els llocs més màgics de Madrid.

A més, el centre IES Isabel la Catòlica organitza i participa en activitats per al foment de la lectura, com la col·laboració amb la Biblioteca Pública Elena Fortún i la Xarxa de Biblioteques de la Comunitat de Madrid i l’organització d’un club de lectura i escriptura format per alumnes, exalumnes i professors, que començarà el setembre de 2022.

Així mateix, el departament de Llengua Castellana i Literatura ha signat diversos convenis per al proper curs: un amb la Biblioteca Eugenio Trías, en un projecte interdisciplinari amb la Universitat Autònoma, la Universitat Complutense de Madrid i el CSIC, titulat ‘De la biblioteca a l’Institut: un passeig per la Literatura, l’Art i la Ciència’; un altre amb la RESAD per afavorir la formació de l’alumnat d’Arts Escèniques, i un tercer amb el Centre de Documentació Teatral, encara a punt. A més, aquest curs es van fer trobades amb escriptores, com Ana Rosetti i María Espejo, gràcies a un acord amb l’editorial Siruela, i es va comptar amb la presència d’Elvira Lindo, exalumne del centre, amb motiu de la presentació d’un Mural Patrimonial en homenatge a les alumnes de l’Institut-Escola i l’Institut Isabel la Catòlica.

El lliurament dels premis LIBER es realitzarà el 6 d’octubre en un acte que se celebrarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya, en el marc de les activitats de Liber 2022. En el mateix acte es lliuraran el premi LIBER al foment de la lectura a Mitjans de Comunicació, que aquest any ha recaigut a Ignacio Elguero-RNE; el premi LIBER a la millor adaptació d’una obra literària a “Pa de llimona amb llavors de rosella” i el Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any a la Llibreria Ramon Llull de València. A més, es premiarà l’autor hispanoamericà més destacat i s’homenatjarà un editor per la seva trajectòria al món del llibre. Aquests premis s’aniran coneixent properament.

Sobre Liber 2022
En la 40a edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, reunirà més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. La fira aglutinarà novament tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant al mercat nacional com a l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i l’intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals. A l’edició d’aquest any, Colòmbia serà el País Convidat d’Honor.

Organitzat per Fira de Barcelona i promogut per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Liber 2022 és patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportació i Inversions, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana.

Barcelona, ​​27 de juliol de 2022

Imatges de La Biblioteca històrica de l’Institut Isabel la Catòlica aquí 

Gerardo Miguel
Prensa FGEE
Tel: 915765250
prensa@fge.es

Maria Dolores Herranz / Mª Gloria Dilluvio
Prensa Fira de Barcelona – Liber
Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com