La sostenibilitat protagonitza les sessions dels grans xefs i centra debats empresarials
Una alimentació més sostenible, principal propòsit de Gastronomic Fòrum Barcelona
Gastronomic Fòrum Barcelona vol ser actor del canvi cap a una alimentació més sostenible, no només com a imperatiu social, sinó com a eix fonamental de noves pràctiques que guanyen pes en les empreses productores i de distribució d’aliments i begudes. Per això la sostenibilitat serà l’eix temàtic transversal del saló i estarà present tant en les intervencions dels grans xefs que configuren el seu congrés com en els debats, ponències, premis i concursos del certamen.
Un esdeveniment amb propòsit. Així es defineix Gastronomic Fòrum Barcelona que del 18 al 20 d’octubre reunirà al palau 8 de recinte Montjuïc de Fira de Barcelona la millor oferta espanyola d’aliments de qualitat dirigida a la restauració, el foodservice i l’hostaleria. Es preveu que més de 300 empreses expositores participin al saló que compta amb prop del 85% del seu espai reservat per a una edició que serà la primera gran fira nacional del sector on iniciar el camí cap a la seva reactivació econòmica.
L’exposició comercial conviurà amb un complet programa de classes magistrals, sessions temàtiques, tastos i presentacions de productes que se succeiran en diversos escenaris i que tindran com a denominador comú la sostenibilitat a la cuina i la restauració de qualitat.
“Els cuiners més influents han apostat per la cura de l’entorn de manera explícita a través de projectes concrets, vinculant les seves marques a iniciatives que porten el segell de desenvolupament sostenible i col·laborant amb institucions o importants empreses alimentàries”, explica Pep Palau, codirector de Gastronomic Fòrum Barcelona.
Així ho fan Joan Roca amb el seu projecte “Gastronomia Sostenible” al Celler de Can Roca, Ángel León amb la creació de l’ecosistema marí sostenible al voltant del restaurant A Poniente, i Eneko Atxa, pioner de la cuina mediambientalment responsable, el restaurant del qual Azurmendi ha estat reconegut com el més sostenible del món per The The World ‘s 50 Best Restaurants.
Al seu costat, el programa del congrés el completaran, entre d´altres grans xefs, Pierre Gagnaire (Gagnaire ***), Norbert Niedekofler (Hubertus ***), Ricard Camarena (Ricard Camarena **), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer *) , Maria José San Roman (Monastrell *), Maria Solivellas (Ca Na Toneta), Pepe Solla (Solla *), Javier Olleros (Culler de Pau **), Amélie Darvas (Aponem), Najat Kaanache (Nur Restaurant), Carme Ruscalleda (Sant Pau, Moments) i Iolanda Bustos. “Tots contribuiran a reflexionar i marcar el camí que ha de seguir el sector per complir amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides“, detalla Palau.
A més, Gatronomic Fòrum Barcelona promourà al costat de la Fundació Alícia el Manifest per l’Alimentació Sostenible al qual s´hi sumaran els grans protagonistes del saló.
Una recuperació més verda
Un dels espais més actius del saló serà el Fòrum Lab Alimentació Sostenible que posarà de manifest que avui la responsabilitat mediambiental no només marca l’agenda pública, sinó que constitueix la gran palanca per a la transformació i el desenvolupament de les empreses. Aquest espai funcionarà com un gran ecosistema d’innovació en el qual més de 60 reconeguts experts posaran a l’abast d’empreses i professionals de la restauració i l’hostaleria eines útils per a la gestió sostenible dels seus negocis.
El projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona per donar visibilitat a la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021 i la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona. A més, del 19 al 21 d’octubre tindrà lloc a Barcelona el Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, un reconeixement internacional que rep el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) i en el que 200 ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans.
El respecte a l’entorn també estarà present en els diversos premis i concursos que Gastronomic Fòrum Barcelona porta a terme i que han creat categories especials al respecte, com els Premis Cuiner 2021, que reconeix el millor cuiner de l’any; els Premis Josep Mercader, que distingeixen la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cuina catalana; i els Premis InnoFòrum, que guardonen la millor innovació gastronòmica.
Gran expectació
La bona marxa de la comercialització de Gastronomic Fòrum Barcelona confirma la gran acollida que aquest saló professional està tenint per part de la indústria que té com a objectiu retrobar-se amb clients, compradors i professionals d’aquest mercat per primera vegada després de la crisi sanitària. Així, a tres mesos de la seva celebració, la major part del seu espai ja ha estat ocupat per destacades empreses com Assolim Alimentària, Casa Amteller, Friolisa, Bidfood GuzmanGastronomia, Tupinamba, Damm, Makro, Coca Cola, Tacisa, Mercabarna, Collverd i Cuinats Jotri, entre d’altres.
L’esdeveniment també inclourà propostes especialitzades com el Fòrum Dolç, un espai de divulgació que tindrà com a eixos centrals la pastisseria, la gelateria i la fleca, promogut pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, Espai Sucre; i l’Espai Catalunya, amb aliments de proximitat i més de 70 empreses artesanes agrupades per Prodeca i les Diputacions de Barcelona i Girona. Al Fòrum Vi participaran, entre d´altres, els sommeliers Josep Roca i Ferran Centelles, i l’oferta vitivinícola es completarà amb la presència de més de 60 empreses productores al Showroom del Vi Català, organitzat per Prodeca, en què hi haurà un espai divulgatiu de les DO catalanes a càrrec de l’Incavi, en el marc de la Setmana del Vi Català.
Barcelona, 22 de juliol de 2021
Susana Santamaria
ssantamaria@alimentaria.com