Es visitarà una selecció de marques globals i conceptes locals que projecten les últimes tendències en retail
Retail & Brand Experience proposa dues rutes per establiments innovadors de Barcelona
En l’era digital, les botigues físiques es tornen més experiencials que mai. Tots els detalls compten per generar una atmosfera especial que convidi a comprar, atregui nous clients i contribueixi a la fidelització de les marques en una estratègia de omnicanalitat. Per mostrar aquest canvi de paradigma, el nou esdeveniment de Fira de Barcelona, Retail & Brand Experience World Congress (RBEWC), proposa als seus visitants dues rutes per una dotzena d’establiments de la capital catalana que abanderen les últimes tendències.
Botigues de roba, joieria i complements, sabateries, agències de viatges, establiments d’alimentació, hotels, espais de decoració… Els sectors de la llista dels comerços barcelonins seleccionats per als itineraris del RBEWC, que se celebrarà del 27 al 29 de maig a al recinte de Gran Via, són molt diversos però l’objectiu de tots ells és el mateix: diferenciar-se de la competència a través de l’experiència de compra, posant el consumidor al centre i apel·lant a les seves emocions i vivències.
Experiències de compra úniques
D’aquesta manera, durant els dies de celebració de l’esdeveniment i sota la denominació Retail Safari, es duran a terme dues rutes per comerços innovadors de Barcelona que mostren algunes de les últimes tendències: botigues online que salten a l’offline; espais on convergeixen diferents formats i es dirigeixen a diversos canals de comercialització; categories de productes que tenen capacitat de projecció més enllà d’ells mateixos; establiments que lideren la renovació en l’experiència de compra; i la sostenibilitat com a valor a l’alça en el punt de venda.
La directora del Retail & Brand Experience World Congress, Alba Batiste, destaca que “l’auge del comerç en línia i un consumidor cada vegada més exigent està fent evolucionar el concepte de botiga física que s’està transformant en un espai on viure experiències, per aquest motiu RBEWC proposa dues rutes que posaran de manifest com les marques i les botigues tenen en compte els interessos i els gustos del seu client final per així aconseguir connectar amb ells”.
Botigues polivalents i mercats digitalitzats
La primera de les rutes tindrà visites a establiments de Camper, B the Travel Brand, Tous, Ametller Origen i Cepsa. Així, la botiga que Camper té al Passeig de Gràcia, sota el concepte “Camper Together” acull col·laboracions amb el món de l’art, concretament de ceràmica. A més, la botiga té un sistema d’estoc integrat i la gestió de totes les compres mitjançant tablets. En el mateix sentit, B the Travel Brand Experience, representa un model totalment innovador d’agència de viatges on s’organitzen conferències, degustacions, concerts, xerrades i projeccions amb els viatges com a fil conductor. Per la seva banda, l’espai que Casa Ametller té al World Trade Center servirà per mostrar com actualment algunes marques prioritzen crear comunitat abans de vendre productes. El local inclou una sala de coworking i presentacions, un restaurant amb producte de proximitat i de temporada, així com un bar saludable de la mà d’una especialista en nutrició. Per la seva banda, Tous mostrarà com combina les últimes tecnologies amb tècniques artesanals i Cepsa, el profund procés de transformació que està vivint basat en l’analítica de dades de tots els seus departaments.
La segona ruta inclourà parades a l’IED, Kave Home, Casa Bonay, Si Vas Descalzo i la Boqueria. Especialment paradigmàtic del moment que viu el retail són les botigues de Kave Home o Si Vas Descalzo. Dues marques que van néixer online i que posteriorment han obert espais físics on poder connectar amb els seus clients. Una altra de les visites destacades es realitzarà a la Boqueria on es donarà a conèixer l’app Manzaning, dissenyada per promoure el comerç de proximitat i que permet la compra online a les diferents parades del mercat. Per la seva banda, l’hotel Casa Bonay demostrarà el maridatge entre el món de l’art i el turístic. Mentre que l’escola de disseny IED donarà a conèixer el showroom que té instal·lat a les seves dependències amb aplicacions tecnològiques de cartelleria digital, analítica i automatització per optimitzar l’impacte de les campanyes de captació a les botigues.
El present i el futur del retail
L’eix central de l’esdeveniment serà el congrés que comptarà amb més de 160 experts, representants de marques com Carrefour, British Airways, Google, Levi ‘s, Glovo o Muji, que debatran com l’eclosió digital està transformant un sector clau en l’economia. El programa pivotarà al voltant de sis temàtiques i vuit sectors a partir dels quals es desenvoluparan una centenar de sessions. Les temàtiques seran: experiència de client, omnicanalitat i digital, sector immobiliari, tecnologies de retail, personalització i nous models de retail i tendències. I els sectors: moda, gran consum, botigues departamentals i centres comercials, bellesa, electrònica, online, mobiliari i banca.
L’oferta del RBEWC es completarà amb una àrea de startups i una zona expositiva amb més de 100 empreses. La ‘Startup Village’ comptarà amb una zona amb estands, competició per escollir les millors iniciatives emprenedores, així com tallers i taules rodones. L’àrea expositiva, per la seva banda, reunirà empreses de tall tecnològic, com SAP, Cisco, Deloitte, Beabloo Accenture, Epson, Open Bravo, Asts Solum – Samsung, o Tiendeo, entre altres, així com institucions com Barcelona Turisme.
Barcelona, 16 de maig 2019