El 2021 la institució ha apostat per celebrar salons amb l’objectiu de contribuir a la reactivació econòmica
Fira de Barcelona preveu impulsar la seva activitat el 2022 amb grans esdeveniments internacionals
Fira de Barcelona preveu un any 2022 de gran activitat als seus recintes amb la celebració d’importants esdeveniments internacionals com Alimentaria, MWC Barcelona, ISE o Seafood, entre d’altres. La institució reafirma el seu paper de motor econòmic i social que ja ha posat de manifest durant aquest 2021 en què abans que la rendibilitat ha prioritzat la celebració de salons, encara que de dimensions més reduïdes, i amb la mirada posada sobretot en el proper exercici, amb la cautela pròpia d’una situació encara pandèmica.
Aquestes perspectives han estat abordades avui a la reunió del Consell General de Fira, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els vicepresidents del qual són el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca. El president del Consell d’Administració de la institució, Pau Relat, i el director general, Constantí Serrallonga, han presentat també els resultats econòmics de 2021 amb uns ingressos estimats de 60 milions d’euros, gràcies a l’activitat concentrada a la segona part de l’any degut a la impossibilitat de celebrar esdeveniments durant el primer semestre com a conseqüència de la covid.
Pau Relat ha manifestat que “tot i la situació de pandèmia tan fluctuant mirem el 2022 amb optimisme i precaució alhora, confiats en poder celebrar, aplicant les mesures de prevenció pertinents, el gran nombre d’esdeveniments previstos amb el clar objectiu de contribuir a la tan necessària reactivació del teixit industrial i social del país”. En aquest sentit, ha expressat també la “importància de la progressiva normalització de la mobilitat internacional i del sector firal”. Relat, així mateix, ha volgut posar en valor, d’acord amb el compromís social de Fira, la tasca del gran punt de vacunació instal·lat des de fa mesos al recinte de Montjuïc.
L’activitat com a prioritat
Per la seva banda, el director general, Constantí Serrallonga, ha remarcat que atesa la persistència de la covid “ha estat un any més difícil del que es preveia inicialment per a Fira, per a tot el sector firal, per al teixit productiu i la societat en el seu conjunt, que ha impactat en el resultat de moltes empreses”. No obstant això, ha subratllat que malgrat el context advers “Fira ha optat per mantenir la major activitat possible als recintes firals per tal de contribuir a la recuperació econòmica, donar suport a altres organitzadors i estar preparats per encarar un 2022 amb les millors condicions, tant des del punt de vista operatiu com logístic i de personal”.
Fira de Barcelona preveu tancar l’any amb uns ingressos de 60 milions d’euros, fet que s’explica per l’esforç realitzat per organitzar esdeveniments, fins i tot a costa de la rendibilitat, en ser més reduïts en dimensió i volum de participants, però de gran utilitat per a les empreses i els sectors productius. Una activitat que s’ha concentrat, a més, a la segona part de l’any, ja que el que es va planificar per al primer semestre es va haver de posposar. Serrallonga ha precisat que “atesa l’excepcionalitat del moment, aquests resultats són incomparables amb els d’exercicis precedents”.
Tot i això, el director general ha subratllat que “la solidesa i solvència de Fira reafirmen aquesta aposta per recuperar l’activitat, contribuir a la reactivació dels diferents sectors productius i preparar-nos amb més força per al proper any”. Una estratègia que també ha posat en valor el Consell General, en unes circumstàncies tan difícils degut als efectes de la pandèmia i la impossibilitat de poder dur a terme una normal activitat firal.
Referents internacionals
En total, als recintes de Montjuïc i Gran Via han tingut lloc una cinquantena d’esdeveniments, entre els que destaquen ISE, MWC Barcelona, 4YFN, Automobile, Expoquimia, Smart City Expo, Tomorrow Mobility, Puzzle X, Piscina&Wellness Barcelona, Saló Nàutic, BforPlanet, Gastronomic Forum Barcelona, Bizbarcelona, Saló de l’Ocupació, Caravaning, Manga Barcelona, E-Show o Ibtm World. En referència a l’activitat realitzada a l’exterior, igualment molt afectada per la pandèmia, figura la coorganització de Smart City Latam a Mérida (Mèxic) i Smart City Expo a Xangai, i Expo ANTAD&Alimentaria México, així com la cogestió de dos recintes firals a la Xina.
A expenses de l’evolució de la pandèmia i la progressiva normalització del calendari firal, la institució ja treballa amb la mirada posada al 2022, any en què està prevista la celebració d’uns 80 esdeveniments i actes diversos nacionals i internacionals, a més de l’activitat a altres països. Al format presencial, en què s’aplicaran les mesures de prevenció establertes, se sumarà, en alguns casos, la proposta digital per tal d’ampliar la projecció i l’impacte internacional.
Destaquen el MWC Barcelona, la fira internacional més gran de l’ecosistema de les comunicacions mòbils, organitzada per GSMA, que tindrà lloc a finals de febrer; ISE, el saló més important del món de la indústria audiovisual, que ha celebrat per primer cop aquest any una reduïda edició a Barcelona, després d’organitzar-se fins ara a Amsterdam; o Alimentaria&Hostelco, que reuneix una de les majors ofertes de la indústria agroalimentària a Europa i al maig preveu dur a terme un gran esdeveniment després d’haver de posposar l’edició prevista per a aquest 2021.
A més, Fira prepara també altres salons professionals rellevants de l’àmbit de l’alimentació com són Barcelona Wine Week i Gastronomic Forum Barcelona, així com d’altres sectors industrials importants com el packaging i la impressió gràfica amb Hispack i Graphispag; Smart City Expo World Congress, esdeveniment líder en solucions urbanes intel·ligents; i IOT Solutions World Congress dedicat a les tecnologies transformadores de la indústria. Durant el 2022 es contempla així mateix la celebració d’altres fires referents de la institució com Barcelona Bridal Fashion Week, Saló de l’Ensenyament i Futura, Saló Nàutic, Liber, Bizbarcelona, el Saló de l’Ocupació o B-Travel.
En el calendari figuren també destacats esdeveniments organitzats per altres operadors com Seafood Expo Global/Seafood Processing Global, el més important sobre productes del mar que fins ara tenia lloc a Brussel·les; el Congrés Europeu de Cardiologia (ESC Congress), un dels més importants del món en la seva especialitat, igual que les trobades europees de Medicina Respiratòria (ERS International Congress) i d’Educació (EAIE); Ibtm World (turisme de negocis); VM World (TIC), sense oblidar altres cites com el Sónar, Comic Barcelona, Manga Barcelona o SIL, entre d’altres.
Quant a la seva activitat exterior, Fira preveu, amb tota precaució derivada dels efectes de la covid al món, coorganitzar el proper any Smart City Expo Latam a Mérida (Mèxic) i Smart City Expo a Doha, Curitiba (Brasil) i Xangai, i quatre esdeveniments a Cuba sobre alimentació, construcció, transport i energies renovables, així com Expo ANTAD&Alimentaria México, a més de la gestió de dos recintes firals a la Xina i el disseny d’un tercer.
Més competitivitat
A aquests esdeveniments se sumen més de 50 congressos i actes programats al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), la gestió del qual va assumir Fira el passat mes de novembre i que permet a la institució guanyar competitivitat, reforçar el seu posicionament internacional i fer una gestió integral dels tres recintes firals de la ciutat. Entre els esdeveniments destaquen principalment congressos de l’àmbit mèdic com ESMO World Congress (que reuneix experts en càncer gastrointestinal), CIRSE (sobre medicina cardiovascular), International Society of Paediatric Oncology Congress, European Association of Nuclear Medicine Congress, a més de diversos esdeveniments tecnològics, corporatius, culturals i musicals com el Java BCN Conference o el CineEurope 2022.
Tenint en compte aquesta planificació d’activitat, però amb la prudència obligada per l’actual situació sanitària, Fira de Barcelona s’ha fixat com a objectiu assolir el 2022 una facturació de més de 170 milions d’euros, incloent-hi els resultats del CCIB. D’aquesta manera, Fira s’ha marcat per al proper any tornar a desenvolupar plenament el seu paper de motor econòmic i social per a les empreses, sobretot pimes, i el país. En aquest sentit, cal ressaltar que, en un context de plena activitat firal, la institució genera un impacte econòmic anual de 4.710 milions d’euros, amb un valor afegit brut (VAB) equivalent a l’1% del PIB de Catalunya, 35.000 llocs de treball i 971 milions de recaptació fiscal segons un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB).
Compromís amb la societat i el desenvolupament sostenible
Al llarg del 2021, Fira de Barcelona ha prosseguit amb el seu compromís social col·laborant amb institucions i organismes per contribuir a la lluita contra la pandèmia. N’és una prova el punt de vacunació instal·lat al palau 4 del recinte de Montjuïc, un dels més grans de Catalunya del Departament de Salut. Precisament, la tasca social de Fira durant la pandèmia i el seu protocol anticovid, elaborat en col·laboració amb l’Hospital Clínic en el seu retorn a l’activitat firal, van fer a Fira de Barcelona mereixedora de l’UFI Operations & Services Award 2021, que atorga l’associació mundial d’operadors firals.
El 2021, la institució ha reforçat així mateix la seva aposta pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): ha obtingut la certificació ISO 14001, la norma més reconeguda a nivell internacional en matèria de gestió ambiental, ha llançat el nou esdeveniment Tomorrow Mobility, sobre mobilitat urbana sostenible, i ha desenvolupat diverses accions en el marc dels salons com el reciclatge de moqueta o el programa Towards Zero Waste, entre altres iniciatives.
Aquest compromís amb la sostenibilitat l’ha fet adherir-se a la iniciativa Net Zero Carbon Events del Consell de la Indústria d’Esdeveniments (JMIC) que vol assolir les zero emissions de carboni el 2050.
Barcelona, 22 de desembre de 2021
Direcció de Comunicació
93 233 26 82 – alosada@firabarcelona.com
93 233 26 59 – sbilurbina@firabarcelona.com