L’esdeveniment inaugural mostrarà algunes de les empreses de materials més innovadores del món
PUZZLE X mostrarà materials innovadors, des de teixits humans impresos a bicis purificadores d’aire i formigó de grafè
Teixits humans impresos en 3D, formigó millorat amb grafè, bicicletes que purifiquen l’aire mentre es fan servir i teles que s’escalfen i són capaces de controlar els paràmetres corporals. Aquestes són algunes de les innovacions que s’exposaran i debatran a la primera edició de PUZZLE X, la nova iniciativa centrada en l’ús de Materials Deep Tech per construir un futur més sostenible. Celebrat a Barcelona del 16 al 18 de novembre i organitzat per Fira de Barcelona, Advanced Material Future Preparedness Taskforce (AMPT) i Mobile World Capital Barcelona, l’esdeveniment vol impulsar la innovació dels anomenats Frontier Materials per resoldre els desafiaments a què s’enfronta la societat en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.
El grafè, la capa bidimensional d’àtoms de carboni que promet revolucionar moltes indústries les properes dècades, és un dels materials de frontera utilitzats en diferents novetats de PUZZLE X. La gamma d’aplicacions abasta des del formigó millorat fins a auriculars i teixits. Els tèxtils amb grafè obtenen una gran conductivitat que els permet convertir-se en biosensors capaços de monitoritzar els paràmetres de salut o regular la temperatura del cos. A PUZZLE X, lʻempresa sueca Grafren mostrarà uns guants tèrmics fabricats amb teixit recobert de grafè que són capaços d’escalfar-se sols.
La construcció també es beneficiarà de les propietats del grafè. Versarien, una empresa britànica que explora l’aplicació d’aquesta pel·lícula de carboni a múltiples camps, exposarà els avantatges del formigó millorat amb grafè. Aquest material de nova creació no només millora les seves propietats mecàniques, com la resistència a la flexió, sinó que també té un impacte menor en el medi ambient a causa de la reducció de les emissions de CO2 durant la seva producció.
El grafè també és l’element clau d’una nova membrana desenvolupada per l’empresa canadenca Ora, que dissenya auriculars i altaveus que es beneficien de les capacitats del grafè reduint el consum d’energia i aconseguint una resposta millorada a les freqüències musicals.
Imprimint un món nou
La impressió 3D ha canviat radicalment el concepte de fabricació en els darrers anys, però amb la incorporació de nous materials deep tech, l’abast i velocitat de la innovació es multiplica. L’empresa espanyola REGEMAT 3D treballa en bioimpressores que poden imprimir de manera personalitzada teixits humans com ara cartílag, pell, os o múscul, adaptats a cada pacient i condició mèdica.
El potencial de la impressió 3D també arriba a la indústria alimentària i Novameat, amb seu a Barcelona, ha començat a imprimir filets fets amb pèsols, algues i remolatxa. Aquest substitut podria ser beneficiós per al medi ambient perquè l’impacte global de la ramaderia representa gairebé el 15% de totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades per l’home, segons l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació.
La contaminació de l’aire és el desafiament al qual s’enfronta Planet Airo, la start-up alemanya darrere de l’Airo, un purificador d’aire acoblable a una bicicleta que filtra l’aire mentre es munta. L’Airo utilitza una malla de carboni innovadora per absorbir, atrapar i disgregar els contaminants convertint les bicicletes en purificadors mòbils.
Arevo està reinventant la manera com es fabriquen les peces compostes per a la producció, desenvolupa productes ultraforts i ultralleugers. Les innovacions exposades inclouen la primera fibra de carboni contínua del món, una butaca feta a demanda que estarà a l’escenari de PUZZLE X i una bicicleta impresa en 3D.
Una selecció d’aquestes innovacions estarà presents a l’exposició X-bit, una experiència immersiva de dues hores que tindrà lloc el 16 de novembre com a part de les activitats de PUZZLE X.
Barcelona, 4 de novembre de 2021