Amb la celebració de grans esdeveniments internacionals als recintes de Gran Via, Montjuïc i CCIB
Fira de Barcelona recupera l’activitat el 2022 amb 211M€ de facturació en un any postpandèmic
Fira de Barcelona consolida la seva reactivació amb uns ingressos de més de 211 milions d’euros el 2022 i un Ebitda rècord de prop de 37 milions. La progressiva normalització de l’activitat durant l’any i la celebració de grans esdeveniments internacionals permeten a la institució assolir aquests resultats extraordinaris en un any postpandèmic i encarar el 2023 amb un intens calendari que reforça el seu lideratge al mercat firal europeu i la seva important contribució a l’impuls econòmic i social del territori.
El president del Consell d’Administració de Fira, Pau Relat, i el director general, Constantí Serrallonga, han presentat avui els principals resultats del 2022 i les previsions per al 2023, acompanyats de la presidenta del Consell General de la institució, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat i vicepresident primer, Roger Torrent, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i vicepresidenta segona, Mònica Roca.
Després de les dificultats derivades de la pandèmia, la mobilitat internacional i la incertesa dels primers mesos, el 2022 va ser finalment l’any de la recuperació tant en termes d’activitat com de resultats. En aquest sentit, Fira de Barcelona va assolir uns ingressos de 211,4 milions d’euros, amb un increment del 234,8% respecte al 2021, i un Ebitda rècord de 36,9 milions d’euros, el més alt aconseguit mai per la institució.
Pau Relat ha posat en valor “aquests molt bons resultats, en un context complex i d’incertesa, que són el reflex del retorn de l’activitat firal a la ciutat i al país i que ens ajuden a emprendre aquest 2023 amb bones perspectives per tal de reforçar el nostre paper de motor econòmic i de suport als sectors productius”. Relat ha subratllat també el compromís social de Fira que s’ha posat encara més de manifest durant aquest període amb diferents accions sanitàries i solidàries.
Evolució positiva del negoci
Per la seva banda, Constantí Serrallonga ha fet un balanç molt positiu del 2022, “any que podem qualificar de postpandèmic, i que cal recordar que es va iniciar posposant algun saló”. En aquest sentit, ha subratllat que “l’esforç conjunt i la progressiva normalització de l’activitat, amb la celebració de grans esdeveniments nacionals i internacionals als nostres recintes, han permès assolir aquestes grans magnituds i continuar sent referents firals”.
A més, s’ha complert poc més d’un any des que Fira es va fer càrrec del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), fet que li ha permès guanyar competitivitat i fer una gestió integral dels tres principals recintes firals de la ciutat.
Grans esdeveniments en tecnologia, alimentació i salut
Durant el 2022 es van celebrar més de 250 esdeveniments als recintes de Montjuïc, Gran Via i CCIB, entre salons, congressos i actes diversos. Van ser protagonistes les grans cites internacionals de referència al camp de la tecnologia, la innovació i la indústria alimentària, com MWC Barcelona, que va obrir el calendari juntament amb 4YFN, Alimentaria & Hostelco, ISE que va coincidir amb IOT Solutions World Congress, Seafood Expo Global i Smart City Expo World Congress celebrat amb Tomorrow.Mobility i PUZZLE X, així com les reunions corporatives de Gartner i VMware.
Les trobades mèdiques també van tenir especial rellevància amb congressos com els europeus de Cardiologia, Medicina Respiratòria, Radiologia i Càncer de Mama, a més de les reunions mundials de Càncer Gastrointestinal, Oncologia Pediàtrica, Hematologia i Vacunació, o la cita internacional de Parkinson i Alzheimer. Altres certàmens destacats van ser Hispack i Graphispack, Barcelona Bridal Fashion Week, Barcelona Wine Week, Gastronomic Forum Barcelona, Ibtm World, CineEurope, la Conferència d’Educació Superior de la UNESCO, Saló Nàutic, Liber, Saló de l’Ensenyament i Futura, Bizbarcelona i Saló de l’Ocupació, Còmic i Manga Barcelona, Sónar o B-Travel.
Pel que fa a l’activitat exterior, Fira va coorganitzar Smart City Expo a Mérida (Mèxic), Curitiba (Brasil), Santiago del Estero (Argentina) i per primera vegada a Miami, així com ExpoAntad & Alimentaria México i quatre salons celebrats a Cuba: Energías Renovables, Alimentos Cuba 2.0, Fecons i la primera edició de Transporte y Logística, a més de la gestió de dos recintes firals a la Xina i el disseny d’un tercer.
Intens calendari i nous certàmens al 2023
Tot i un entorn socioeconòmic mundial que s’anticipa difícil, les expectatives per aquest 2023 són també molt positives i s’espera superar novament els 200 milions d’euros d’ingressos gràcies a la intensa activitat prevista als tres recintes firals, a més de la realitzada a l’exterior. De fet, en aquests primers mesos ja s’han celebrat, amb un notable balanç, destacats esdeveniments com ISE, IOT Solutions World Congress i Barcelona Wine Week. A més de la nova edició de MWC Barcelona que se celebra d’aquí uns dies amb unes previsions de expositors i assistents que s’apropen als d’abans de la pandèmia.
Aquests esdeveniments se sumen a Seafood Expo Global, Smart City Expo World Congress, Automobile, Barcelona Bridal Fashion Week, Piscina & Wellness Barcelona, CineEurope, Alimentaria FoodTech, Construmat, Expoquimia, Caravaning, Infarma, així com als congressos mundials de Parkinson, Osteoporosi i Oncologia Gastrointestinal, els europeus de Neurocirurgia, Neurociència i Emergències Mèdiques, i a les reunions nacionals d’Oncologia i Podologia, entre d’altres.
Com a novetat figuren la celebració per primera vegada de Shoptalk, el principal saló europeu dedicat al retail; Global Public Transport Summit (UITP), la conferència de transport públic més important del món; i el Congrés Mundial d’Aeroports. A més, el recinte de Gran Via tornarà a acollir CPHI, la fira mundial més gran de la indústria farmacèutica.
Mirant a l’exterior, Fira de Barcelona té previst seguir amb la gestió dels dos recintes firals a la Xina i coorganitzar salons a altres països: Smart City Expo a Mèxic, Bogotà, Brasil, Argentina, USA i Xina, a més d’HostelCuba.
Així mateix, durant aquest any també s’impulsaran els grans projectes d’infraestructures com l’ampliació del recinte de Gran Via en més de 60.000 m2, les obres dels quals ja s’han iniciat recentment amb l’enderrocament de l’edifici on s’ubicarà la major part del nou pavelló, i la transformació del de Montjuïc per convertir-lo en un recinte únic i urbà, amb la mirada posada en l’any 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de Barcelona, que permetrà reforçar l’activitat firal i crearà un espai permanent d’innovació en sectors relacionats amb els salons.
Compromís amb la societat i el desenvolupament sostenible
En línia amb el seu compromís social, Fira de Barcelona ha continuat col·laborant en la lluita contra la pandèmia, a través del punt de vacunació de la covid del Departament de Salut de la Generalitat, que va tancar el passat desembre i per on van passar 1,4 milions de persones. A més, Fira va cedir el palau 7 de Montjuïc per habilitar un Centre d’Acollida de desplaçats ucraïnesos.
Pel que fa a la seva aposta per la sostenibilitat, la institució va impulsar al llarg de 2022 noves accions, especialment d’eficiència energètica, reciclatge i economia circular. Per exemple, només consumeix energia verda i el 40% del subministrament és de quilòmetre zero, disposa de la ISO 14001 en gestió ambiental i ha renovat el distintiu de Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere.
Barcelona, 23 de febrer de 2023
Amparo Losada / Direcció de Comunicació
alosada@firabarcelona.com – sbilurbina@firabarcelona.com