EIT Urban Mobility revela el preu d’assolir el Green Deal de la UE
Europa requereix 1,5 bilions d’euros per fer sostenible la mobilitat urbana l’any 2050
Les ciutats europees necessitaran invertir 1,5 bilions d’euros en mesures de mobilitat sostenible per complir amb els objectius d’emissions del Green Deal de la Unió Europea (UE) per al 2025. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi “Cost and Benefit of the Urban Mobility Transition”, fet per l’EIT Urban Mobility, una iniciativa de l’Institut Europeu de Tecnologia i Innovació (EIT), un organisme de la Unió Europea, que es presentarà el 6 de novembre a Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC), l’esdeveniment internacional que promou el disseny i l’adopció de nous esquemes de mobilitat urbana sostenible.
La investigació ha simulat amb detall tres escenaris de transició en dotze prototips de ciutats europees, per reflectir la diversitat d’entorns urbans de la UE. Revela que, encara que els avenços tecnològics per si sols podrien reduir les emissions de CO2 en un 21% per al 2030, assolir els objectius del Green Deal requereix mesures molt més ambicioses. L’única via de reducció d’emissions per a la mobilitat urbana que compleix amb l’objectiu del Green Deal per al 2030 implica una reducció del 44% en les emissions, però suposa desafiaments significatius en termes d’acceptació pública i canvis de comportament.
Les troballes i conclusions de l’informe es discutiran en una conferència de l’investigador Stefano Borgato el 6 de novembre durant TMWC. En destaca que les mesures més efectives per reduir l’ús del cotxe privat, i així les emissions, impliquen una combinació de transport públic atractiu, opcions de mobilitat compartida i restriccions d’accés com zones de baixes emissions. Per al 2030, aquestes mesures podrien aconseguir un augment del 7% en l’ús del transport públic i una reducció del 16% en els viatges en cotxe privat.
Maria Tsavachidis, presidenta de TMWC, ha assegurat que “l’informe subratlla la urgència de prioritzar les inversions correctes en mobilitat neta i els seus retorns positius per a la salut i el medi ambient. El transport públic emergeix com la solució més assequible i inclusiva per reduir les emissions de CO2. Tanmateix, aquesta transició no està exempta de desafiaments. Necessitem un esforç coordinat a tots els nivells, des del nivell de la ciutat fins al nivell europeu, per assegurar que es realitzin les inversions necessàries i que els ciutadans estiguin compromesos i recolzats durant aquesta transició”.
Verd és or
Per al 2050, es projecta que els tres escenaris analitzats en l’estudi compleixin amb els objectius de descarbonització del Green Deal per al sector del transport, principalment a través de continus avenços tecnològics i renovacions de la flota de vehicles. L’estudi analitza l’impacte de 39 mesures diferents que inclouen renovacions de flotes subvencionades, desplegament de Zones de Baixes Emissions i Zones de Trànsit Limitat, el cobrament per ús de vies, mobilitat compartida i fins i tot dies sense cotxes.
Depenent de les mesures implementades, la investigació estima que complir amb la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle establerta en el Green Deal per al 2050 requerirà almenys la inversió addicional d’1,5 bilions d’euros durant aquest període.
A més de les reduccions d’emissions, l’estudi apunta importants beneficis per a la salut pública. Un canvi cap a modes de transport més actius, com caminar i anar en bicicleta, podria generar estalvis en les despeses de salut de fins a 1.170 € per persona per al 2050, impulsats pels beneficis d’un estil de vida més actiu. A més, es preveuen millores en la seguretat viària, amb possibles reduccions de fins a un 70% en les morts per accidents de trànsit per al 2050 com a resultat d’una infraestructura més segura i l’adopció de sistemes de transport intel·ligents.
El transport públic, clau
La investigació subratlla que, independentment de la tipologia d’una ciutat, prioritzar el transport públic és essencial per a la transició cap a una mobilitat urbana justa i sostenible. El transport públic ofereix un equilibri entre la reducció d’emissions, les inversions necessàries, i és l’única opció de mobilitat inclusiva per a tots els segments de població.
Fins i tot quan es tenen en compte els costos d’infraestructura i inversió, el transport públic es destaca com una opció assequible per aconseguir una mobilitat inclusiva i de baixes emissions i una de les opcions més realistes i factibles en el terreny de la mobilitat urbana per complir amb els objectius del Green Deal per al sector del transport.