Una delegació de 50 empreses xilenes viatjarà a Barcelona per participar a trobades de negocis
Xile, país convidat d’honor a Hispack 2022
La 18a edició de la fira d’envàs i embalatge Hispack, que se celebrarà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona entre els dies 24 i 27 de maig, tindrà Xile com a país convidat. Un pavelló institucional –promogut pel Centre d’Envasos i Embalatges de Xile (CENEM)– aportarà una missió comercial amb representants de més de 50 companyies interessades a conèixer la tecnologia, materials i maquinària de packaging de proveïdors espanyols i europeus.
La delegació xilena viatjarà a Barcelona per participar en trobades de negocis amb els expositors de Hispack. En col·laboració amb amec, l’Associació espanyola de les empreses industrials internacionalitzades, ja s’estan seleccionant les companyies amb projectes concrets de prospecció o compra que conformaran la missió comercial per tal d’agendar les reunions en funció dels seus interessos. Es preveu que en quatre dies es generin a Hispack més de mig miler d’entrevistes amb empreses xilenes.
El president de Hispack, Jordi Bernabeu, es mostra convençut que aquesta iniciativa ajudarà a incrementar la quota d’exportacions de la indústria espanyola del packaging a Xile, un dels mercats amb més potencial de creixement de Llatinoamèrica. “Volem demostrar que la indústria espanyola del packaging pot ser una aliada excel·lent perquè les empreses xilenes de múltiples sectors aconsegueixin incrementar la seva projecció a l’exterior i donar resposta a reptes lligats a la sostenibilitat, la digitalització i el comerç electrònic”, assegura Bernabeu.
Per la seva banda, el president del CENEM, Marcelo Meneghello, comenta: “per a Xile és un gran honor ser el país convidat d’ Hispack 2022, ja que tenim una excel·lent relació comercial amb Espanya i aquesta fira internacional ens atorga una molt bona oportunitat per conèixer de primera mà la innovació, la competitivitat i la qualitat que les firmes espanyoles de maquinària, tecnologia i materials ofereixen, a més d’aprofundir els contactes comercials entre empreses dels dos països”.
Així mateix, en el marc de la fira es duran a terme activitats de coneixement i networking que permetran intercanviar experiències sobre el mercat del packaging a Xile, donar visibilitat a casos d’èxit en sectors de demanda, i analitzar els principals reptes a afrontar lligats a la sostenibilitat i la transformació digital compartits també amb les empreses europees del sector.
Mercat xilè en auge
El sector de l’envàs i l’embalatge a Xile és un dels més dinàmics de Llatinoamèrica, amb una facturació anual de 3.200 milions de dòlars, segons el CENEM.
Tot i la pandèmia, el mercat de packaging xilè ha crescut a taxes superiors al de l’economia del país, impulsat per l’estratègia traçada per a la propera dècada que posa l’accent a les exportacions, especialment les del sector alimentari (fruites, peixos i marisc) i vinícola, i en què l’envàs té un paper fonamental. De fet, el 90% de la demanda total de maquinària, tecnologia i envasos i embalatges a Xile es concentra a la indústria alimentària i vinícola, mentre que el percentatge restant es reparteix entre productes de cosmètica, cura personal, farmàcia i agroquímics.
Des del CENEM apunten que la indústria del packaging té bones perspectives de negoci vinculades a l’augment de les exportacions xilenes –especialment les del sector d’alimentació, que creixen a un ritme del 10% anual–. Paral·lelament, s’obren oportunitats per al packaging que respongui als desafiaments dels nous mercats i requeriments internacionals, i que aporti solucions sostenibles i innovacions per a la logística i el comerç electrònic. Per la seva banda, Xile compta, a més, amb una indústria cosmètica i farmacèutica creixent, on el packaging i la presentació del producte esdevenen un valor afegit cada cop més rellevant per a les vendes.
Actualment, Espanya és el quart país proveïdor de maquinària d’envàs i embalatge a Xile, amb una quota del 7,8% sobre el total de les importacions del sector del packaging per darrere d’Alemanya (26,5%), Itàlia (23,4%) i EUA (12,2%).
Oferta de Hispack
Organitzada per Fira de Barcelona amb periodicitat triennal, Hispack és la fira d’envàs i embalatge més gran de la península ibèrica i una de les primeres d’Europa de la seva especialitat. El 2022 preveu reunir 600 expositors directes i 1.100 marques representades, entre les quals els proveïdors i fabricants líders espanyols en maquinària i tecnologia per a les diferents operacions de fabricació de tot tipus d’envasos i embalatges; processos de preparació, envasament, omplert i tancament de productes; etiquetatge, codificació i marcatge; robòtica, automatització, logística i manutenció, distribució, PLV i reciclatge i recuperació. També s’exhibiran solucions i materials per a l’envàs i l’embalatge tant de productes de consum com industrials.
Per contribuir a la internacionalització de la indústria espanyola del packaging, Hispack ha establert un pla d’accions entre les quals figura aquesta aliança amb Xile com a país convidat. De la mateixa manera, està desenvolupant el programa de compradors convidats per atraure professionals de prop d’una quinzena de països d’interès per a les exportacions espanyoles, i donarà visibilitat a projectes europeus innovadors al voltant del packaging que estiguin dibuixant la transformació del sector.
Barcelona, 7 de març de 2022
Peu de foto (d’esquerra a dreta): Mariana Soto, gerent de CENEM; Marcelo Meneghello, president de CENEM; Sonia Fernández, directora de la Unitat de Projectes d’amec i Beatriz Fernández, delegada d’ Hispack a Madrid, durant la signatura de l’acord perquè Xile sigui el país convidat d’Hispack 2022
Maria Dolores Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com