A mig any de la seva celebració, el saló barceloní ja té reservat el 80% de la superfície prevista i la participació de gairebé 500 empreses
Les empreses líders del packaging participen en un Hispack més gran
Més gran i representatiu de tota la cadena de valor del packaging, incloent-hi també el procés i la logística, i amb respostes efectives al repte de la sostenibilitat. Així serà Hispack 2024 que tindrà lloc del 7 al 10 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona i que ja compta amb la participació confirmada de les empreses líders de la indústria espanyola de l’envàs i embalatge. Paral·lelament, el saló barceloní ha engegat diverses accions per augmentar el seu poder de convocatòria nacional i internacional.
Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Associació Graphispack, Hispack preveu reunir més de 720 expositors i 1.250 marques representades als pavellons 2 i 3 del recinte firal de Gran Via. Mancant mig any per a la seva celebració, la fira ja té contractats prop de 25.000m2 nets, és a dir, el 80% de la superfície comercial prevista, i la participació confirmada de gairebé 500 empreses.
Fins ara repeteix el 71% de les firmes de la passada edició, celebrada el 2022, i s’han incorporat a la llista d’expositors un centenar de noves companyies procedents majoritàriament dels segments de materials, packaging premium, automatització i robòtica. Així mateix, es comptabilitzen empreses de 20 països. A més d’Espanya, Turquia, Itàlia, Alemanya, França i Portugal, són els qui que més expositors aporten per ara.
El president del comitè organitzador d’Hispack 2024, Jordi Bernabeu, assegura: “El saló encara l’edició de l’any vinent amb molt bones expectatives i una oferta àmplia i ben sectoritzada. Serem l’única fira de packaging a nivell europeu durant el primer semestre del 2024, una oportunitat per projectar internacionalment la innovació dels proveïdors espanyols de solucions d’envàs i embalatge i d’atreure massivament la demanda nacional”.
Cinc sectors
Com el 2022, Hispack estructurarà la seva oferta comercial al voltant de cinc sectors: Packaging Machinery & Process amb maquinària, equips i tecnologia per a la fabricació d’envasos i embalatges, així com processos i operacions d’envasament de productes; Labelling & Bottling amb maquinària i equipament per a l’embotellat, etiquetatge, codificació i marcatge; Logistics, Automation & Robotics, amb equips d’intralogística, manutenció, emmagatzematge, distribució i transport, així com sistemes d’automatització industrial; Industrial Packaging, amb solucions i materials per a l’embalatge secundari o terciari de productes industrials; i Brand Packaging, amb materials, envasos, estoigs, tancaments, formats, dissenys, PLV i premium pack perquè les marques es diferenciïn al punt de venda i optimitzin l’experiència d’ús dels seus productes.
El director d’Hispack, Xavier Pascual, destaca la bona resposta i ampli suport sectorial que es tradueix en “una elevada representativitat i qualitat de l’oferta a la fira líder del mercat ibèric del packaging, cosa que a priori és una garantia per atraure un major nombre de visitants amb poder de decisió i prescripció de compra de diferents sectors industrials usuaris de solucions d’envàs i embalatge, a més de la gran distribució i el retail”.
Més visitants
Hispack s’ha fixat com a repte superar els 27.000 visitants i ja ha posat en marxa diferents accions per connectar amb marques envasadores finals i pimes industrials de totes les comunitats autònomes, així com amb professionals internacionals amb projectes de compra de solucions de packaging perquè coneguin la oferta dels proveïdors espanyols. En aquest sentit, Hispack preveu créixer un 10% en nombre de visitants nacionals i un 12% en internacionals.
Per això, Hispack està duent a terme un treball d’identificació de les 100 grans empreses consumidores d’elements de packaging de cada comunitat autònoma per convidar-les a l’esdeveniment de forma personalitzada, facilitant-los la visita amb descomptes de viatges altres incentius i serveis com la creació d’agenda de reunions a mida. Així mateix, Hispack manté acords de col·laboració amb diferents associacions vinculades a sectors de demanda (alimentació, begudes, cosmètica, drogueria, química, automoció, construcció, retail, etc.) per connectar amb professionals d’empreses d’aquestes especialitats, principalment de perfil tècnic vinculat a la producció.
Nou pla d’internacionalització
Al terreny internacional, Hispack s’alia novament amb Amec per dur a terme el seu programa d’invitació de compradors i prescriptors internacionals posant el focus al Marroc, Tunísia, Polònia i Mèxic, quatre mercats d’interès per a les exportacions espanyoles de maquinària i materials d’envàs i embalatge. A més, es posarà en marxa la campanya “Why Spanish Solutions” per promocionar els avantatges competitius de la maquinària de packaging espanyola i el saló Hispack com el millor aparador per conèixer-les. Tot això, aprofitant els actius, contactes i experiència d’edicions anteriors a través de les delegacions de Fira de Barcelona i Amec a l’estranger.
Com a novetat, Hispack presentarà el Japó com a mercat oportunitat per al packaging espanyol, activant vies de cooperació industrial entre empreses d’oferta i demanda dels dos països, i generant coneixement sobre innovació i tendències. Alhora, es millorarà notablement l’experiència de visita del professional internacional, ja que el saló es proposa crear una agenda específica de continguts per a ells.
La sostenibilitat mou el packaging
A l’apartat activitats, Hispack comptarà amb l’espai de coneixement “Unboxing” les ponències del qual se centraran en la sostenibilitat, com a tema monogràfic que cobreix tot el cicle de vida del packaging. Es parlarà de materials, dissenys, estratègies, innovació i de la sostenibilitat de l’envàs aplicada a indústries finals. Relacionat amb aquest darrer punt, ja s’ha obert la convocatòria del programa “Best in class” que reconeixerà diverses empreses clients dels expositors de Hispack com a exemple de bones pràctiques en la incorporació de solucions de packaging amb alt impacte innovador i transformador dels seus productes i processos. També hi haurà altres jornades i activitats convocades per associacions com Aerce, Packaging Cluster o Beauty Cluster.
Una altra iniciativa destacada seran els itineraris tematitzats a disposició dels visitants per visibilitzar i explicar de primera mà la innovació que presenten els expositors a la fira. El públic interessat podrà inscriure’s a les visites guiades dins d’uns horaris establerts o bé fer la ruta per lliure mitjançant un mapa que identificarà les parades imprescindibles.
Paral·lelament, el saló barceloní també està treballant a l’organització de l’Engineer Day amb l’objectiu d’atreure els perfils d’enginyeria tècnics vinculats a les àrees de producció, operacions i R+D de diferents sectors industrials usuaris de packaging. Hispack organitzarà un programa específic d’activitats que tindrà lloc el 8 de maig. Aquell mateix dia, se celebrarà la Nit del Packaging, un esdeveniment de networking sectorial que preveu reunir més d’un miler de persones. Prèviament, es lliuraran els Premis Liderpack 2023, els més importants guardons de Packaging i PLV a Espanya.
Finalment, Hispack actualitzarà l’estudi sobre la indústria del packaging a Espanya, una eina bibliogràfica que recull les magnituds econòmiques i empresarials principals del sector. Aquesta vegada, l’informe incorporarà, a més, un Baròmetre sectorial que prendrà el pols del mercat en clau de negoci a partir de les opinions de representants d’empreses, experts i entitats vinculades al món de l’envàs i l’embalatge del nostre país.
Barcelona, 16 de novembre de 2023
Imatges presentacions
Barcelona (15-11-23) aquí
Madrid (16-11-23) aquí
Fotos (edició 2022) aquí
Maria Dolors Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com