També s’abordarà l’impacte de la nova legislació que promou la circularitat dels envasos i embalatges
Hispack donarà veu a les empreses que lideren l’aplicació de solucions de packaging sostenible
És possible complir amb els objectius de reciclat en packaging per a 2030? Es poden fabricar envasos que no deixen rastre? Volem de veritat un món sense plàstic? Com gestionar el final de vida dels envasos? Aquestes són algunes de les preguntes a què els més de 250 experts i professionals que participen a les jornades d’Hispack, el principal saló de l’envàs i l’embalatge d’Espanya, intentaran donar resposta. El nou marc legislatiu que promou l’economia circular, a nivell europeu, estatal i autonòmic- que accelera la circularitat dels envasos a partir d’estratègies basades en la reutilització i el reciclatge, en serà també protagonista.
El programa d’activitats d’Hispack que se celebrarà del 24 al 27 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, comptarà amb prop de 140 sessions –entre conferències, taules rodones i presentacions–, en les que la participaran representants d’empreses com ara Mercadona, Campofrio, Nestlé, Danone, The Body Shop, Ferrer, Henkel, Unilever o Procter & Gamble, així com entitats sectorials, centres tecnològics, clústers, empreses subministradores de tecnologia i materials, i d’altres companyies de sectors tan diferents com ara l’alimentació i begudes, la cosmètica, el farmacèutic, la drogueria, la química o l’automoció que utilitzen solucions de la indústria del packaging en la seva activitat.
Com a complement de l’oferta comercial, dins de la fira s’obriran dos espais de coneixement denominats “Hispack Unboxing” on es duran a terme aquestes ponències. Eurecat, ITENE, AIMPLAS, Packaging Cluster, AINIA, Cluster de Innovación del Envase y Embalaje, Ecovidrio, Cicloplast, ANAIP, Plastics Europe, Packnet, Aebrand o Stanpa són algunes de les entitats que hi aporten ponents i continguts.
Entre les propostes ocupen un lloc destacat a l’agenda varies taules rodones on hi participaran més d’una trentena d’empreses punteres en aplicar processos i solucions de packaging innovadores i sostenibles a les quals Hispack ha convidat a través del seu programa “Boosters”.
Es parlarà, per exemple, sobre nous conceptes i productes al sector de les begudes i l’alimentació que contribueix a impulsar l’economia circular; de l’ecodisseny al sector del vi; d’envasos sostenibles aptes per a ús alimentari; de la valorització d’envasos i material reciclat al sector químic, la drogueria i cosmètica; o de la incorporació de criteris de sostenibilitat en les compres de packaging. Hi participen representants de marques com Ametller Origen, Codorniu, Danone, Ferrer, Freixenet, Pastas Gallo, Mahou-San Miguel, Nestlé, Carelli, Nueva Pescanova, Henkel, The Body Shop, Unilever o Mercabarna.
Un altre dels vectors que incideix en la innovació del packaging és la millora de l’experiència d’ús dels envasos per fer-los més funcionals i atractius per al consumidor, així com elements transmissors dels valor de les marques. En aquest apartat, sobresurten les ponències que presenta Aebrand sobre tendències en branding aplicades als envasos i embalatges o el poder de la innovació gràfica aplicada al packaging que proposen Heidelberg, Epson, Fujifilm o Roland.
Automatització i logística
Un altre de les temàtiques serà l’automatització del procés de fabricació i la cadena de subministrament on el packaging té cada cop més rellevància. Hi haurà xerrades sobre intel·ligència artificial als centres logístics, robòtica per a flexibilitzar les operacions de magatzem, sistemes per aconseguir una recepció i preparació de comandes més eficient, packaging per a ecommerce o gestió d’inventari i traçabilitat. D’aquesta manera, a Hispack diversos subministradors de tecnologia donaran veu als seus clients per explicar de forma conjunta casos d’aplicació dels seus equips i els resultats obtinguts en empreses.
Per la seva banda, el Centro Español de la Logística (CEL) proposa un matí d’innovació per fer evolucionar la intralogística amb sis start-ups que presenten tecnologies que resolen reptes quotidians de les operacions de final de línia i d’última milla. Igualment, hi tindrà lloc el congrés europeu sobre robòtica col·laborativa per a packaging, el #CollaboratePack, a càrrec de la firma danesa Universal Robots.
Pel que fa a la digitalització, es donaran a conèixer solucions de visió artificial que garanteixen la qualitat dels productes; etiquetes intel·ligents que detecten fugues, ruptures de la cadena de fred, o controlen la frescor d’un producte mitjançant la monitorització de diversos paràmetres; línies de fabricació i envasament totalment automatitzades que minimitzen l’ús de plàstic, entre d’altres.
Packaging al servei de les industries
La naturalesa transversal d’un sector com el packaging genera multitud de sinergies amb diversos àmbits de l’economia productiva que també és reflecteix al programa d’activitats d’Hispack. En aquest sentit, destaca l’agenda del Packaging Clúster Corner que comptarà amb una zona d’exposició comercial, un espai de coneixement i un programa amb xerrades on es parlarà de tendències de la indústria i del mercat, gestió del talent al sector, connexions internacionals i start-ups, a més d’experiències en connectivitat i noves aplicacions en sectors com ara el gourmet o el cosmètic.
També arriba a Hispack el IV Congrés de Perfumeria de Barcelona, organitzat pel Beauty Cluster, en què els professionals del sectors i institucions de recerca parlaran de tendències del mercat de perfumeria, la tecnologia com a impulsora de la innovació en la indústria de les fragàncies, la regulació present i futura o la biotecnologia en la indústria del perfum, entre d’altres. O el Procurement Day Catalunya 2022, un esdeveniment d’Aerce (l’Associació Espanyola de Professionals de Compra i Aprovisionament) que reunirà professionals i directius de l’àmbit de les compres de tot tipus d’empreses i sectors que podran conèixer el paper estratègic del packaging al llarg de tota la cadena de subministrament.
Així mateix, Hispack viurà el lliurament dels Premis Liderpack-Popai Spain Awards corresponents a les edicions de 2020 i 2021. Es distingiran 81 envasos, embalatges i treballs de Publicitat al Lloc de Venda que han destacat pel seu disseny innovador, i creatiu, i que tenen la sostenibilitat com a denominador comú. Entre d’altres, hi ha envasos de paper amb propietats barrera per a aliments, bosses amb tap lateral útils per dessalar el bacallà sense embrutar, o estoigs amb ampolles de vi integrades en glaçoneres; embalatge de cartró per a cerveses; o ampolles fetes amb plàstic 100% reciclat i reciclable.
Hispack i Graphispag 2022
Totes aquestes activitats complementaran la part expositiva del saló de referència del sector que enguany aplega 600 expositors directes i 1.100 marques representades per mostrar resultats concrets i noves aplicacions en sostenibilitat, digitalització i experiència d’ús del packaging. L’edició actual se celebrarà conjuntament amb Graphispag, el saló de la indústria gràfica i la comunicació visual, que mostrarà l’última tecnologia gràfica, tintes, acabats i materials per imprimir tot tipus de productes gràfics sostenibles, personalitzats i de més valor afegit.
Barcelona, 17 de maig de 2022
Maria Dolors Herranz / Albert Sas / Gloria Dilluvio
Tel. 93 233 25 41 – 2378 – 2172
mdherranz@firabarcelona.com / asas@firabarcelona.com / gdilluvio@firabarcelona.com