Destaca la presència per primera vegada de 29 universitats provinents de la Xina
El Saló de l’Ensenyament afronta la seva edició més internacional
La 29a edició del Saló de l’Ensenyament s’internacionalitza més que mai i entre els 190 expositors hi haurà prop d’una quarentena de centres formatius estrangers, majoritàriament universitaris, tant d’Europa com de la resta del món. L’objectiu principal d’aquests centres és establir acords amb les universitats catalanes, impulsar estudis compartits, acords d’intercanvis anuals, ampliar la comunicació mútua i intercanviar experiències.
En un context de globalització generalitzada la internacionalització de l’educació superior és actualment una necessitat transversal de tot el sistema universitari. Segons dades de l’any 2016 de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), un 20% dels estudiants van fer una estada a l’estranger mentre cursaven els estudis. Això sumat a l’augment de titulacions en anglès o dobles titulacions amb altres universitats han posicionat el sistema universitari català com a destinació atractiva en el panorama formatiu internacional.
Aquesta situació es posa de manifest al Saló de l’Ensenyament que comptarà amb una nodrida presència d’universitats estrangeres. Entre elles, destaquen 29 centres xinesos, de la província de Zhejiang. Centres universitaris amb un marcat caràcter internacional que imparteixen una àmplia varietat de disciplines i que tenen per objectiu arribar acords amb les universitats catalanes, realitzar intercanvis d’alumnes, així com atraure estudiants als seus centres.
Entre elles, participaran la Universitat de Zhejiang, una de les institucions educatives més antigues de la Xina. Fundada l’any 1897, actualment és un dels principals centres de recerca del país asiàtic i un pol d’atracció estrangera amb prop de 7.000 estudiants internacionals de 148 països. També serà present al saló la Universitat de Wenzhou, una de les deu universitats més prestigioses de la Xina, especialment pel que fa al seu programa d’emprenedoria i per ser una de les universitats més grans de tot el país amb 1,7 km² de superfície, 25.000 estudiants en total i una biblioteca amb més de 1,59 milions de volums.
A banda de les universitats xineses, enguany també tindran presència al Saló de l’Ensenyament altres centres estrangers, la Universidad Hispanoamericana de Costa Rica, la xarxa universitària internacional d’origen canadenc LCI Education o el Toulouse Business School (TBS), així com el Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic (DAAD, en les seves sigles en alemany), l’institució encarregada de l’intercanvi entre universitats germàniques i universitats d’altres països.
Igualment, les universitats catalanes aprofitaran el marc del Saló de l’Ensenyament per oferir una gran oferta de programes internacionals als estudiants interessats, com ara convenis amb altres universitats estrangeres, titulacions conjuntes o acords d’intercanvi d’estudiants.
Universitats angleses a Futura
D’altra banda, 8 universitats del Regne Unit acudiran al Saló Futura per posar a disposició dels visitants la seva oferta de màsters i postgraus. Hi participaran les universitats de Bath Spa, Bournemouth, Cranfield, Arts London, Edimburg, St. Mary’s, Northumbria i Glasgow.
Barcelona, 8 de març de 2018