Hi haurà més xerrades, visites guiades, tallers i assessorament a mida i augmentaran els serveis de consulta on-line i per whatsapp
Creix l’orientació i l’atenció personalitzada al Saló de l’Ensenyament amb 200 activitats
Què estudiaràs el curs vinent? Ja saps a què et vols dedicar? Són dues preguntes que el jovent que acaba l’ESO, el Batxillerat o un cicle formatiu d’FP ha d’afrontar per prendre una decisió que marcarà el seu futur. Per resoldre dubtes i ajudar-los en la seva tria, el Saló de l’Ensenyament continua apostant per l’orientació acadèmica i professional amb 200 activitats (un 18% més que l’any passat), i amplia els serveis de consultes personalitzades per a l’alumnat, famílies i professorat.
Des de fa més de dues dècades, el Saló de l’Ensenyament organitza diverses activitats d’orientació, suport i assessorament personalitzat, molt ben valorades pel públic. Aquest servei propi del saló de Fira de Barcelona es reforça amb l’atenció individualitzada a càrrec d’experts i altres iniciatives que ofereixen el Departament d’Educació i Formació Professional i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya als seus estands. A aquesta missió orientadora del saló, cal sumar la informació a mida, les demostracions i consultes que atendran els més de 250 expositors participants a l’edició d’enguany que tindrà lloc del 26 al 30 de març al recinte firal de Montjuïc.
Tallers, xerrades i visites guiades
En aquesta edició, el saló augmenta el nombre de conferències, tallers i visites guiades. Oferirà 70 xerrades adreçades a alumnat i famílies sobre temes com la tria d’estudis superiors; vies d’accés a la universitat o a cicles formatius; la importància de l’autoconeixement per encertar l’elecció; sortides per qui no acredita l’ESO o la mobilitat internacional. També impartirà més d’una dotzena de tallers denominats “L’aventura de triar” per ajudar les famílies a acompanyar els fills/es en la presa de decisions a partir de l’autoconeixement, l’exploració de les opcions formatives a l’abast, i les sortides professionals.
A més, hi ha programades prop de 90 visites guiades pel saló, adreçades principalment a grups escolars tot i que també s’obre a famílies, amb l’objectiu d’oferir una millor experiència dins el saló, amb un recorregut adaptat als interessos de l’alumnat. També hi haurà una desena de xerrades d’actualització destinades al professorat per donar-los més eines en el seu paper orientador.
Servei de consultes personalitzat
El saló també oferirà un servei personalitzat de consultes a càrrec de psicòlegs i psicopedagogs experts en orientació que preveu atendre més de 1.500 persones. En aquest espai d’assessorament amb 14 punts d’atenció es respondran dubtes sobre itineraris formatius, característiques dels estudis i les opcions a l’abast. Hi haurà, a més, una zona d’autoconsulta amb 5 mostradors per a la cerca d’informació al moment.
Per altra banda, s’ha activat un servei individualitzat d’atenció on-line i un altre de consultes a través de WhatsApp que estarà operatiu abans i després del saló per resoldre dubtes i facilitar la informació necessària per conèixer més a fons les característiques dels itineraris acadèmics. També hi ha previstes dues sessions informatives prèvies a través d’Instagram Live l’11 i el 18 de març sobre l’oferta formativa que s’exposa a la fira i consells per treure el màxim profit de la visita.
Com a complement, el saló ha actualitzat els materials informatius descarregables com a suport per a les famílies denominats “Orienta Kit” i estrena la plataforma on-line “Impulsa’t” per a escoles i instituts amb nous recursos per a l’orientació. Aquestes eines estan disponibles abans i després de la celebració del saló.
Més informació i assessorament
El Departament d’Educació i Formació Professional i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya tindran novament un paper fonamental en el Saló de Ensenyament tant en la vessant informativa com en l’atenció individual del jovent i les seves famílies i dels professionals de l’educació.
Per a tothom interessat a conèixer l’oferta formativa post obligatòria no universitària a Catalunya, l’estand del Departament d’Educació i Formació Professional serà de parada obligatòria. Allà es podrà aconseguir informació sobre les novetats curriculars per al curs 2025-2026, així com sobre les opcions en Formació Professional, ensenyaments esportius, arts plàstiques i disseny, música, arts escèniques, formació per a adults, formació a distància (IOC) i ensenyaments a les escoles oficials d’idiomes (EOI).
Com a novetat, aquest estand, ubicat al Palau 2 del recinte de Montjuïc, ampliarà l’àrea d’orientació individualitzada a càrrec d’experts, amb més punts d’atenció personalitzada per acompanyar els joves en la presa de decisions educatives. A més, estrenarà l’espai Àgora, on es podran seguir xerrades dinamitzades sobre temes d’interès com el nou procés de preinscripció per a la Formació Professional i l’oferta d’idiomes a les EOI.
Pel que fa a graus universitaris i altres estudis superiors, el lloc que concentrarà tota la informació sobre l’oferta oficial de titulacions universitàries per al curs 2025-2026 serà l’estand del Departament de Recerca i Universitats. Allà, s’atendran consultes sobre els processos d’admissió, en especial les novetats referents a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), així com sobre les beques i ajuts disponibles. Aquest estand, ubicat al Palau 1 del recinte de Montjuïc, disposarà de dos espais amb personal especialitzat de l’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU) i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) dedicats a l’atenció personalitzada dels futurs universitaris i a la celebració de xerrades informatives.
Destacarà també l’Espai Ciència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), entitat fundada el 1986 i vinculada al Departament de Recerca i Universitats, amb l’objectiu de donar a conèixer de forma experiencial els estudis STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) per fer-los més atractius per al jovent.
Diversió, música i esport
El saló inclourà també diverses activitats lúdiques i esportives que es duran a terme a la Plaça de l’Univers com el Campionat de Catalunya Universitari de 3×3 de Bàsquet; partits de pickleball (esport de pala que combina elements del tennis, del pàdel, bàdminton i ping pong); partides simultànies d’escacs i escalada en rocòdrom.
Per la seva part, la secció juvenil de la Creu Roja presentarà iniciatives per sensibilitzar els joves sobre temes com el feminisme, la perspectiva de gènere, la sexualitat i la reducció de riscos associats al consum de drogues. Ràdio Flaix Fm aportarà una experiència virtual immersiva a més de fer connexions radiofòniques. Mentre que a l’espai d’Adolescents.cat s’hi faran sessions de DJ’s, concerts, sortejos, concursos i programes en directe.
El Saló de l’Ensenyament reunirà aquest any més de 250 expositors que presentaran el seu catàleg formatiu per al curs vinent. La Formació Professional i els Idiomes són els sectors que impulsen el creixement d’aquesta edició, tot i que els graus universitaris i altres estudis superiors mantenen el protagonisme amb la presència de les 12 universitats catalanes i els seus centres adscrits, així com propostes de 8 països.
Ocuparà els Palaus 1 i 2 i la Plaça de l’Univers del recinte firal de Montjuïc i es podrà accedir en tres torns a escollir per regular l’afluència de públic: de matí (de 9h a 12.30h), de migdia (de 12.30h a 15.30h) o de tarda (de 15.30h a 19.00h, ampliable fins les 20.00h el dissabte dia 29). El diumenge dia 30 de març, només hi haurà un únic torn de matí en horari de 9h fins a les 14.30h. El preu de l’entrada individual és de 7 euros. Hi ha descomptes per a grups escolars o usuaris del carnet jove a través de la web www.ensenyament.com
Així mateix, el dia 26 de març, el saló adaptarà sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, la franja horària de 17 a 19h per facilitar la visita de l’alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i les seves famílies.
Barcelona, 24 de febrer de 2025
Fotografies (edició 2024) aquí
Acreditacions de premsa Saló Ensenyament 2025 aquí
Maria Dolors Herranz – Gloria Dilluvio
Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com