Per primer cop, APCEspaña, CNC, CSCAE i CGATE elaboren conjuntament un decàleg que apunta aconseguir un Pacte d’Estat per l’Habitatge
El sector de la construcció proposa les 10 mesures clau per resoldre la manca d’habitatge
L’escassetat d’habitatge a Espanya ha esdevingut un dels majors reptes que afronta el país. L’oferta limitada per al lloguer o la compra, juntament amb l’increment dels preus, està tensionant el mercat, essent ja la principal preocupació dels espanyols, segons el CIS. Per abordar aquesta problemàtica, les entitats més representatives del sector de l’edificació s’han unit, per primera vegada, per presentar un conjunt de solucions efectives.
Impulsat per Construmat, el Saló Internacional de la Construcció, el document, que recull aquestes mesures sota el títol “Una mirada constructiva. Decàleg per abordar l’escassetat d’habitatge a Espanya”, ha estat presentat en un acte a la seu de la CNC, amb la participació de Xavier Vilajoana, president de l’Associació de Promotors Constructors d’Espanya (APCEspaña), Pedro Fernández Alén, president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Marta Vall-llossera, presidenta del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), Alfredo Sanz Corma, president del Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE), i Roger Bou, director de Construmat.
El president de Construmat, Xavier Vilajoana, ha ressaltat la importància del document i la seva elaboració conjunta: “El decàleg recull els principals focus sobre els quals és imprescindible passar a l’acció de manera immediata, a més d’aconseguir un Pacte d’Estat per millorar l’accés a l’habitatge de les famílies a Espanya”. El també president d’APCEspaña ha reclamat seguretat jurídica i ha recordat el paper clau del sector privat en la construcció d’habitatges, tant lliures com assequibles i de protecció oficial al nostre país: “Més del 80% dels habitatges protegits edificats a Espanya en els darrers 10 anys han estat construïts per empreses promotores constructores privades. I si volem continuar ampliant aquesta part del parc, les administracions han de comptar amb el sector privat, que és qui té la capacitat i el múscul per donar resposta a les necessitats d’habitatge presents i futures”, ha insistit Vilajoana.
220.000 habitatges a l’any
El decàleg recull la necessitat d’incrementar la creació d’habitatge, tant en venda com en lloguer, en 220.000 habitatges anuals, i reduir l’escassetat actual, que podria arribar a un dèficit de 2,74 milions d’habitatges el 2039 si no s’incrementa de manera significativa la producció anual, segons APCEspaña. Per assolir aquest augment, les quatre entitats coincideixen a destacar la importància de disposar de sòl finalista, per a la qual cosa es reclama una gestió àgil amb totes les garanties i seguretat jurídica. En aquesta mateixa línia, es considera necessària la unificació de la normativa, amb un marc regulador clar i estable, així com l’agilització i millora del procés de concessió de llicències, per la qual cosa és fonamental que l’Administració es doti dels mitjans i recursos necessaris per complir amb la legalitat vigent. Així mateix, es demana una revisió del sistema fiscal, establint incentius i facilitant el finançament.
“L’Administració ha d’adaptar-se als nous temps, agilitzant els processos i adequant-se a la realitat del mercat. A més, hem de reivindicar el paper dels col·legis professionals com a entitats capaces de contribuir a una millor gestió dels recursos, avançant en la transformació del sector”, ha afirmat el president del CGATE, Alfredo Sanz.
Col·laboració públic-privada, rehabilitació d’edificis, i formació professional
En aquest marc de transformació, i amb l’objectiu de dotar el mercat d’una oferta suficient, les quatre entitats professionals també reclamen un marc de col·laboració entre el sector públic i el privat, per optimitzar els recursos i la gestió d’habitatges assequibles. A més, com a element clau en la transformació i augment del parc d’habitatges existent, aposten per impulsar la rehabilitació i la regeneració urbana, més enllà dels fons Next Generation, establint ajudes accessibles. Igualment, sol·liciten que tant el procés d’industrialització del sector com els criteris de sostenibilitat marcats per complir els objectius de descarbonització de la Unió Europea estiguin guiats per la qualitat arquitectònica com a garantia per al bé comú.
En aquest sentit, la presidenta del CSCAE, Marta Vall-llossera, ha destacat: “L’accés a l’habitatge és una de les majors preocupacions per a un ampli sector de la població al nostre país. Per això, és necessari ampliar el parc d’habitatges i plantejar, davant d’un problema especialment complex, solucions capaces d’oferir respostes adequades a les necessitats actuals. Com a eines al servei de la bona arquitectura, la sostenibilitat i l’ús responsable dels recursos, la industrialització i les noves tecnologies poden contribuir a això, aplicades tant a la construcció d’habitatge nou, de manera ordenada i on sigui necessari, com a la rehabilitació del parc edificat i la regeneració urbana. Això ens permetrà avançar cap a un futur digne, sostenible, habitable i just per a totes les persones, assegurant un benestar durador”.
Reforma de la Llei del Sòl i més ma d’obra qualificada
Així mateix, des d’APCEspaña, CNC, CSCAE i CGATE assenyalen la necessitat d’elaborar un pla de xoc per solucionar la manca de mà d’obra qualificada, amb especial atenció a la formació i l’atracció de joves i dones al sector.
“Un problema tan complex com el de l’habitatge no admet solucions simples, sinó que ha de ser abordat des d’una perspectiva múltiple. En primer lloc, és urgent desbloquejar la Llei del Sòl, que ha fracassat diverses vegades per una incomprensible falta de voluntat política. En paral·lel, cal reforçar la col·laboració públic-privada per aprofitar el potencial de les nostres constructores, que són líders a escala mundial. I, no menys important, abordar la preocupant manca de mà d’obra, per la qual cosa hem de treballar per revertir la injusta demonització del sector i continuar apostant per la formació, la regularització d’immigrants i l’ús de la tecnologia; cosa que, a més de ser atractiu per als joves, pot impulsar la presència de dones a les obres”, ha assenyalat el president de la CNC, Pedro Fernández Alén.
Pacte d’Estat per la vivenda
Per garantir que aquestes iniciatives es puguin dur a terme, el decàleg també contempla la importància de dotar de pressupost suficient i estable les polítiques d’habitatge que es posin en marxa. Les quatre associacions del sector sol·liciten més consens polític i la formulació d’un Pacte d’Estat per l’Habitatge, amb una visió a llarg termini que asseguri solucions duradores.
El decàleg serà lliurat als representants del Govern d’Espanya i d’altres Administracions que visitin Construmat i es presentarà durant les ponències del congrés que inclourà la fira. En aquest sentit, el director del saló, Roger Bou, ha assegurat: “El nostre esdeveniment ha propiciat aquest punt de trobada perquè les entitats clau del sector analitzin conjuntament els desafiaments de l’habitatge i, amb una perspectiva constructiva, plantegin possibles solucions en un debat enriquidor que reprendrem a Barcelona el pròxim mes de maig”.
Construmat, el Saló Internacional de la Construcció que organitza Fira de Barcelona, reunirà del 20 al 22 de maig a la capital catalana un total de 350 expositors de 22 països, convertint-se en un gran aparador de tecnologies, sistemes i materials constructius, així com en un fòrum de coneixement amb un important Congrés, jornades i altres activitats, per avançar cap a un model d’edificació més innovador i responsable, capaç també de respondre al dèficit d’habitatges a Espanya.
Madrid, 3 d’abril de 2025
Més informació:
Helena Platas / CPAC Comunicación – Tel.: 636 78 85 70 / helenaplatas@cpaccomunicacion.com
Maria Dolores Herranz / Fira de Barcelona / Construmat 2025 – Tel. 93 233 25 41 / premsa@firabarcelona.com