Construmat aportarà solucions per a una construcció més innovadora i responsable

Del 20 al 22 de maig, torna Construmat amb més idees, solucions, empreses i professionals per ajudar a redefinir la construcció i la rehabilitació des d’una perspectiva de sostenibilitat. Amb la participació de 350 expositors de 22 països, Construmat serà una gran vitrina de tecnologies, sistemes i materials constructius, així com un fòrum de coneixement per avançar cap a un model d’edificació més innovador i responsable, capaç també de donar resposta al dèficit d’habitatges a Espanya.

Organitzat per Fira de Barcelona, Construmat s’ha consolidat com un referent per als professionals vinculats a la cadena de valor de la indústria de la construcció que busquen les darreres novetats i tendències en sostenibilitat, tecnologia i eficiència. Es preveu l’assistència de més de 22.000 visitants.

El president de Construmat i de APCE España, Xavier Vilajoana, subratlla “la representativitat i el caràcter transversal i innovador de l’oferta comercial del saló” i es mostra convençut que “la interacció entre professionals, empreses, experts i representants de les Administracions a la fira generarà noves idees, solucions, aprenentatges i col·laboracions que contribuiran a transformar una indústria essencial per augmentar el parc d’habitatges i construir edificis, espais i entorns de manera més eficient i sostenible”.

Sectors i empreses destacades

Fins al moment, els sectors més representats a Construmat són els de murs, estructures, façanes i cobertes; fusteria de fusta, metàl·lica i PVC; aïllament, impermeabilització, recobriments i pintures; paviments i revestiments; construcció industrialitzada; i maquinària, eines i equips. Tots ells sumen el 65% del total d’expositors.

Completant l’oferta del saló, es poden trobar les especialitats de climatització i ventilació; protecció solar; serveis professionals; il·luminació; urbanisme, paisatgisme i espai exterior; mobiliari i interiorisme; vidre; BIM i TIC per al projecte i l’obra; banys; cuines; gestió de l’aigua; gestió i captació d’energia, així com associacions i organismes.

Entre les empreses que ja han confirmat la seva participació figuren algunes de les més influents del sector com Alsina, Technal, K-line, Urbidermis, Jung, Greco Gres, Exlabesa, Deceuninck, Grupo Valverde, Cosentino, Stil Condal, Indalsu, Alufactory, Fischer, PMP, Molins, Saltoki Offsite, Lahyer, Evowall, Tq Tecnol, Renolit, Dakota, Steico, KLH i A. Solanes, entre d’altres.

D’altra banda, un 36% de l’exposició comercial serà internacional, reflectint l’interès que desperta el mercat espanyol i la seva àrea d’influència al sud d’Europa i la conca mediterrània. Concretament, assistiran empreses i pavellons agrupats de França, Alemanya, Portugal, Xina, Turquia, Polònia, Bèlgica, Àustria, Marroc, Itàlia, Regne Unit, Països Baixos, Egipte, Andorra o Lituània, entre d’altres.

També està prevista la participació de diverses entitats internacionals que organitzaran en el marc de Construmat jornades i esdeveniments propis. Destaquen la sessió de la Unió d’Arquitectes del Mediterrani (Umar) “Desastres naturals a l’àrea mediterrània. Els arquitectes al servei de la societat” i l’assemblea i jornada de Build Europe, l’associació que representa els promotors i constructors residencials de 18 països de la Unió Europea (UE), sobre habitatge assequible.

Start-ups i fòrum d’inversió

Dins de l’àrea expositiva, hi haurà una zona amb una trentena de start-ups seleccionades pel seu desenvolupament de solucions tecnològiques per millorar els processos, reduir els costos i augmentar l’eficiència en l’àmbit de la construcció (Contech) i per reinventar els serveis en el sector immobiliari (PropTech). Anirà acompanyada d’una zona de xerrades i sessions de pitching i networking per presentar els projectes a possibles inversors, compradors i socis. A més, entre els conceptes presentats, Construmat lliurarà el premi a la millor empresa emergent d’aquesta edició.

Habitatge social, IA i biohabitabilitat saludable

A més de l’exposició comercial, Construmat destaca com un important fòrum de diàleg i coneixement sectorial, així com lloc de formació, innovació i networking amb múltiples activitats. Entre elles, destaca el Sustainable Building Congress, on es presentaran exemples de projectes innovadors en l’àmbit de la construcció sostenible vinculats a la producció d’habitatges socials i assequibles, a la creació d’espais saludables i biohabitables i a l’ús de la intel·ligència artificial en els processos constructius.

Un altre dels punts de debat serà l’espai Construmat Experience que acollirà presentacions de projectes, masterclasses i taules rodones promogudes per entitats del sector. Es parlarà de dissenys amb intel·ligència artificial, de la millora de la resiliència de les edificacions davant d’emergències climàtiques, de fórmules per atraure talent jove i dones al sector, d’estalvi energètic o de solucions per a la reconstrucció després de la DANA de València. També tindrà lloc el Summit d’Enginyeria d’Instal·lacions by ACI, on es discutiran temes clau com la descarbonització, els sistemes de control amb intel·ligència artificial i projectes de construcció complexos.

Tallers de capacitació, showroom i materials

D’altra banda, les demostracions pràctiques i les formacions guanyaran protagonisme al saló. Així, l’Àrea Workshop acollirà tallers i activitats interactives dissenyades per a l’aprenentatge i l’actualització professional. Es podrà participar en sessions sobre certificació solar, tècniques de pintura decorativa sostenible, albañileria industrialitzada, hermeticitat en la rehabilitació i altres solucions innovadores presentades a la fira.

Igualment, el públic podrà gaudir de La Plaça, un showroom de 200m² d’arquitectura efímera, funcional i sostenible. Dissenyat per joves talents, integrarà eficiència energètica, materials saludables i estètica sota el concepte d’“Eco Construcció”.

En la mateixa línia, un altre espai interessant serà la Biblioteca de materials de Construmat, on es mostraran composites innovadors i materials de construcció circulares utilitzats en prototips per comprovar el seu potencial d’aplicació.

Promovent el talent

Aquest any, Construmat estrena una iniciativa per presentar el sector de la construcció com una opció laboral atractiva per als joves i altres professionals. En col·laboració amb Barcelona Activa, el 22 de maig dedicarà una jornada per conèixer el tipus de professionals qualificats que demanda la indústria, oferir orientació i generar oportunitats professionals mitjançant trobades entre candidats i reclutadors.

Finalment, de la mà de la Fundació Mies Van der Rohe,  es lliuraran els Premis Construmat 2025 en el marc del saló. Aquests guardons reconeixen l’excel·lència i la sostenibilitat dels projectes arquitectònics i, en aquesta ocasió, distingiran construccions responsables i pioneres en arquitectura saludable.

Barcelona, 11 de febrer de 2025

Imatges (Construmat edició 2024) aquí

Acreditacions de premsa per cobrir el saló aquí

Maria Dolores Herranz – Edu Pérez Moya
Tel. 93 233 25 41 – 21 66
mdherranz@firabarcelona.com / eperezm@firabarcelona.com