El vi espanyol aposta per Barcelona Wine Week per a créixer i diversificar mercats

L’estancament del consum de vi i les exportacions impulsa els cellers de tot l’estat a buscar nous mercats per a créixer. En aquest context, Barcelona Wine Week 2025, focalitzada a obrir noves oportunitats de negoci al sector, ha tornat a completar el seu espai expositiu en temps rècord i reunirà més de 1.100 cellers. El saló, que espera atreure més de 24.000 visitants, un 20% internacionals, ocuparà per primera vegada dos pavellons per a satisfer l’alta demanda de participació en un esdeveniment que va néixer fa tan sols 4 anys.

Barcelona Wine Week ha presentat avui a la seu de l’ ÍCEX a Madrid les exitoses xifres de la seva pròxima edició, que se celebrarà del 3 al 5 de febrer de 2025 en el recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. Sota el títol ‘Desafiaments i oportunitats del vi espanyol’, ha celebrat una jornada en la qual experts, cellers i representants del sector també han reflexionat sobre l’actual moment d’aquesta indústria i han analitzat les seves principals tendències i oportunitats de futur.

El president del saló i de la D.O. Cava, Javier Pagés, ha assegurat que el sector del vi de qualitat espanyol ha tornat a apostar clarament per BWW i omplirà el recinte, ampliat a dos pavellons, a la recerca d’oportunitats de negoci. Més de 1.100 cellers de tot l’estat, un 16% més que el 2024, han confirmat la seva presència en un saló que creixerà un 31% en extensió, amb prop de 10.000 m² (+80% respecte a la primera edició, l’any 2020). Per a Pagés, la clau del seu èxit és que “tenim un saló de negoci que ja s’ha fet un lloc en el mercat internacional i un sector vitivinícola amb una diversitat impressionant que té la necessitat d’internacionalitzar-se i afegir valor al vi espanyol”.

Més de 75 Denominacions d’Origen i altres segells de qualitat de tot l’estat i fins a 16 comunitats autònomes seran presents en el saló. Entre les que hi participaran amb més cellers, destaquen la D.O.Ca La Rioja, la D.O. Cava i la D.O.Q. Priorat, seguides de les D.O.s Navarra, Penedès, Montsant, Ribera del Duero, Jumilla o Rueda.

Objectiu: nous mercats

Durant la jornada s’ha assenyalat la concentració d’exportacions a la Unió Europea, la necessitat de crear una imatge diferencial o les noves formes de consum de les generacions joves com a principals reptes del sector del vi espanyol. I, en aquest context, s’ha assenyalat la necessitat dels cellers espanyols de buscar nous mercats internacionals.

Així, en la seva intervenció, la directora d’Aliments, Vins i Gastronomia d’ ICEX España Exportación e Inversiones, María Naranjo, ha avançat algunes oportunitats en exportació per als cellers espanyols de cara a 2025, com el bon comportament de mercats amb gran potencial com Corea del Sud, el Japó, Polònia, Irlanda, Dinamarca o República Dominicana. També ha defensat una estratègia que passi per diversificar mercats, diferenciar-se, digitalitzar-se i atrevirse amb nous formats.

Segons l’últim informe de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMv), en els vuit primers mesos de 2024, Espanya va exportar 1.986 milions de litres de vi (-3,1%), per valor de 2.938 M€ (-0,1%). Malgrat la tendència a la baixa, continua sent el principal exportador mundial de vi en termes de volum i el tercer en valor. Els seus principals compradors són Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit, França, Països Baixos, Suïssa, Bèlgica, el Canadà, el Japó i Mèxic. (Dades de OeMv)

Per a obrir noves oportunitats de negoci als expositors, BWW, en col·laboració amb ICEX, ha reforçat el seu programa Hosted buyers, amb el qual selecciona i convida grans importadors i distribuïdors de vins de tot el món. Amb aquest programa, el saló garanteix l’assistència de més de 700 compradors internacionals clau de països estratègics, entre ells les destinacions tradicionals europees, però també els Estats Units, el Canadà, la Xina, Mèxic, el Japó, el Brasil, Colòmbia o Corea del Sud.

Alhora, BWW convidarà un miler de compradors nacionals de la gran distribució, el comerç especialitzat i el canal Horeca, les principals vies de distribució de la producció vinícola nacional.

Blancs i frescos per a 2025

En la jornada d’avui també s’han analitzat les últimes tendències del sector, com la moderació del consum, la premiumització o el creixement dels vins més frescos, sobretot blancs, rosats i espumosos. Una tendència que experts i elaboradors han assegurat que també està obligant els negres a adaptar-se, amb productes més frescos.

En el capítol de desafiaments, José Luis Benítez, director general de la FEV (Federació Espanyola del Vi) ha assegurat que el sector ha de reflectir en el preu la gran qualitat del vi espanyol. En la mateixa línia, Manuel Rivero, director d’Operacions de Marqués del Atrio ha assegurat que “Ens ho hem de creure. Tenim vins que superen de lluny als nostres competidors. Hem de creure’ns-ho, invertir en equip comercial i saber-nos vendre”.

Per a aprofundir sobre aquestes noves tendències i reptes, Barcelona Wine Week oferirà un programa de tastos i ponències que comptarà amb un centenar d’experts. Una d’elles, la de revaloritzar els vins de ceps vells, tindrà un especial protagonisme a BWW 2025, amb tastos a càrrec de prestigiosos experts, com el Master of Wine Tim Atkin, elaboradors com Raúl Pérez (El Bierzo); Ricard Rofes (Scala Dei, Priorat) o Fernando Mora (Bodegas Frontonio, Aragó) i cellers que fan vins de ceps prefiloxèrics de Lanzarote (Bodegas El Grifo) Pontevedra (Bodegas Gerardo Méndez) o Valladolid (Javier Sanz Viticultores).

Altres tastos imperdibles seran el que dirigirà Doug Frost, que ostenta el títol de Master of Wine i Master Sommelier; el que commemorarà el centenari de la D.O.Ca Rioja, amb 8 vins procedents de vinyes històriques d’aquesta denominació d’origen o ‘Els 10 magnífics de Rías Baixas’, en la qual es podran tastar deu dels millors vins de la D.O. gallega de la mà del periodista i sommelier Ramon Francàs.

Madrid, 3 de desembre de 2024

Fotografies de la passada edició (2023), aquí

Acreditacions de premsa, aquí

Susana Santamaria – Tel. 93 452 11 04 – ssantamaria@alimentaria.com
Natalia Torrent – ntorrent.op@alimentaria.com